/ ThinkStock/Getty Images
Ямболската болница затвори родилното си отделение за три месеца заради липсата на неонатолози. Ражданията ще се пренасочват към Сливен. Това съобщи пред Дарик директорът на болницата в града д-р Панайот Диманов.
 
В световния ден на здравето той разказа за проблема с недостига на лекари и как ще решат моментната ситуация в здравното заведение.

Неонатологията в Ямбол затвори, няма лекари
 
„За нашето отделение по „Неонатология“ се наложи временно да преустановим дейността за около три месеца. Това стана, защото работиха три колежки, две от тях се разболяха, допълвахме дежурствата с други наши лекари от Ямбол и Сливен, но възможностите се изчерпаха. Доктор Пенка Димитрова излиза да чете за специалност и след около 2 месеца, дай Боже, да се върне и отново да започнем работа. В този период търсим помощ от всички градове, но няма желаещи да дойдат да живеят и работят в Ямбол“, каза д-р Диманов.
 
„Освен това, като лекари, работещи в областта на неонатологията, в България все по-малко оставаме“, допълни той и каза, че причините за това са много.
 
Около 400 деца се раждат годишно в отделението в Ямболската болница и много важно да го има. Но по думите на директора има и друг проблем:
 
„Младите колеги, които завършват медицина и започват да специализират, не желаят да работят дейност неонатология. Предимно искат кардиология, физиотерапия, кожни болести. Това е голям проблем, който след време ще се отрази и на други места“.
 
„Иначе ние предлагаме достойно заплащане, отделението ни е реновирано, с нова апаратура, но не искат хората. Те са се адаптирали там, където живеят“, посочи още д-р Панайот Диманов.