Защо хора с увреждания в София не успяха да гласуват на изборите за президент?
Защо хора с увреждания в София не успяха да гласуват на изборите за президент? / БГНЕС

Многобройните заявки за използване на мобилна урна от хората с увреждания в София и претоварването на подвижните секции са причина за това, някои от тези хора да не успеят да гласуват на изборите за президент. Това обясни пред Дарик говорителят на ЦИК Цветозар Томов във връзка с проблема на Мартин Минчев от столичния квартал "Манастирски ливади", който не успя да гласува и на двата тура на изборите, защото мобилната урна не стигна до дома му.

Днес Мартин каза, че все пак не е гласувал и посочи, че снощи са му звъннали и са му казали, че вероятно мобилната урна няма да може да стигне до него в рамките на изборния ден, който приключи в 20:00 ч.

Откъде все пак идва проблемът с гласуването на хората с увреждания?

"Главната причина беше, че няколко претоварени подвижни секционни избирателни комисии не са успели да стигнат до всички, които са им по списък. Тук има проблем в самия закон. Той предвижда, че до 22 октомври се подава заявление за гласуване с подвижна секционна избирателна кутия. След това на тази база, ако има 10 заявления, се открива секция. След това до 31 октомври други желаещи могат да се включат във вече откритата секция, ако е открита такава", каза Томов.

"Доколкото знам в случая с тази подвижна секционна избирателна секция броят на хората е набъбнал до 81. Тя обслужва и "Красно село" и "Витоша" едновременно и хората просто физически не са успели в рамките на изборния ден да обходят всички, които са им по списък. Те ходят с полицейска кола, която им определя маршрутите. Сметнете за 81 души за 13 часа гласуване стават 6 човека на час, което е физически трудно да се направи. Това е причина да са изпуснали част от гласоподавателите, включително и Мартин Минчев. А в същото време не е предвидена възможност за разкриване на секции на база на заявленията, подадени до 31 октомври. На втори тур ние взехме решение за подвижните избирателни секции да могат да започват работа от 06:00 ч., а не от 07:00 ч., за да могат физически да се справят с тази ситуация и тя да не се повтори", допълни говорителят на ЦИК.