/ / iStock/Getty Images
Какво кара гларусите да изоставят морето и да се преселят във вътрешността на страната? Жълтокраките чайки, както е официалното название на тези птици, стават все повече и то на места, на които традиционно не сме свикнали да ги виждаме.

Хора се натъкнаха на екзотична оранжева птица, оказа се чайка с къри (СНИМКИ)

/ iStock/Getty Images

Все по-често столичани и пловдивчани се будят с крясък на гларуси. Причината за това не са летните отпуски, които водят хората към шума на вълните. Жълтокраките чайки все по-често идват във вътрешността на страната – не само през зимата, но и за лятото.  Орнитологът Ирина Матеева обяснява, че причина за това са основно хората или по-скоро техния боклук.

/ iStock/Getty Images

 "Чайката е всеядна, макар че предпочита да яде риба, но яде всичко останало, което може да  послужи за храна. Създадените открити сметища в София, Суходол, привличат огромен брой чайки", твърди тя.

И гларусите стават жертва на войната по пътищата у нас

Част от столичаните вече са забелязали пернатите обитатели. В центъра на София – в района на президентството и бившия партиен дом гларуси живеят от години. Вече се настаняват и по кварталите.

Появата на гларуси не бива да тревожи никого. Те едва ли ще повлияят на останалите пернати видове, а на хората не могат да нанесат вреди. Освен да им откраднат храната.

/ iStock/Getty Images

"Това е същото както за котките и кучетата, които разнасят зарази, както всяко животно, което се движи свободно. Колкото до птичия грип, няма установени такива случаи", отбелязва Ирина Матеева.
 
Жълтокраките чайки започват своето настаняване във вътрешността на страната още преди години. Ако продължим обаче да правим боклук, те ще продължат да прииждат.