/ Дарик Варна
Напоследък много чайки поопадат под гумите на автомобилите във Варна
Напоследък зачестяват случаите на гларуси, станали жертва на автомобилното движение във Варна. Обикновено птиците попадат под гумите без дори да реагират на градското движение, а подобни инциденти има в целия град. За това сигнализираха слушатели на Дарик.

Нe става нищо необичайно с птиците. Просто културата на някои шофьори не е на ниво, обясняват ситуацията орнитолозите.

При условие, че голяма част от микропопулацията на гларусите във Варна се намира върху покриви на сгради, е нормално те да попадат по улиците. Това, че има ситуации, в които те са били блъснати, вече е въпрос на толерантност от страна на шофьорите, смята Ивайло Иванов от Българското дружество за защита на птиците.  Според него в други части на света хората биха преместили птиците от пътя или биха се обадили на властите, за да бъде оказана помощ на пернатите.

Гларусите са сред видовете птици у нас, които не се броят. Една от причините е, че са многочислени. Затова и не може да се каже дали популацията на хищните пернати се увеличава или намалява.

Вид гларус в природата няма. Придобилото народна популярност название се използва за 5 вида едри чайки, които се срещат по родното Черноморие. Те са сходни на вид и се различават само по цветовете на перата и багрите по клюна, уточни орнитологът.

Мит е, че гларусите са докарани в България в началото на миналия век. Твърди се, че цар Фердинанд взел от Франция няколко двойки и ги заселил в резиденция Евксиноград, за да се чувства там като на френската Ривиера. Чайки по родното крайбрежие има от хиляди години. Преди години те не са били толкова видими в населените места, защото все още е имало диви плажове, на които спокойно са се размножавали, обясни орнитологът.

Не хранете гларусите, могат да бъдат опасни


Днес всеядните пернати са честа гледка във всяко населено място край морето или река Дунав. Обитават дори градове във вътрешността на страната.

Преди време британският таблоид "Дейли мейл" провъзгласи гларусите за "гангстерите" на птичия свят - защото крадат храна, покриват колите с изпражнения и тормозят по-малките птици. 

Миналото лято местните власти във Варна тръгнаха на борба с агресивните и цапащи птици. На върха на осветителните тела в зоната на площад „Независимост“ бяха сложени метални иглички, за да предпазят уличните лампи от замърсяване, най-вече от гларуси. След ремонта на площада от общината поставиха специални, устойчиви кошчета за боклук, които да не могат да бъдат обръщани от едрите птици. Част от контейнерите за смет във Варна пък вече са с капаци, както за намаляване на миризмите, така и заради набезите на гларусите.