Не хранете гларусите, могат да бъдат опасни
Не хранете гларусите, могат да бъдат опасни / actualno.com

Идеята да се монтират специални съоръжения върху уличните лампи, за да се предпазят от набези на птици, е добра, съвременна и напълно хуманна. Това коментира пред Дарик Петър Янков от Българското дружество за защита на птиците. В началото на юни от общината сложиха метални иглички на върха на 34 осветителни тела в зоната на площад „Независимост“, за да ги предпазят от замърсяване, най-вече от гларуси.

Няма никаква опасност гларусите да бъдат наранени от металните шипове върху лампите, увери орнитологът. Птиците са достатъчно интелигентни същества, за да се пазят и да не кацат на места, където им е неудобно, обясни той. Макар че у много хора битува представата за гларусите като за вредни птици и дори напаст, те си имат своето място в природата, посочи Янков.

„Няма вредни и полезни животни. Това е едно остаряло понятие от началото на миналия век. Всички живи същества, колкото и да не ни харесват, имат своята роля в природата. Гларусът обаче е интелигентна и силно приспособима птица, която лесно се адаптира към благоприятните неща, които й предоставя човекът, най-вече храна и места за гнездене. Така той се е размножил много повече отколкото би съществувал в естествени условия. Затова тази птица създава проблеми и дори може да бъде опасна“, коментира той като цитира неофициална информация от преди 20-тина години, според която бебе, оставено на тераса без надзор, е било накълвано и ослепено от гларус.

Ежедневна гледка е как на централния варненски площад десетки хора хранят гларусите докато закусват или обядват. По този начин не си правим услуга, предупреди специалистът.

Макар да са всеядни и да намират храна по кошове за отпадъци, гларусите рядко могат да бъдат преносители на зарази, твърди Янков. Ако ги пипаме обаче, рискът не е малък.