Нови противоепидемични мерки се въвеждат на територията на област Търговище от днес. Те са описани в заповед на директора на РЗИ-Търговище д-р Иван Димитров, след съгласуване с доц. д-р Ангел Кунчев - главен държавен здравен инспектор на България, посочва БТА.

Мерките ще бъдат в сила до 6 септември включително, когато се очаква да влязат в сила новите мерки на национално ниво (от 7 септември), информират от Областния кризисен щаб.

За последните 24 часа: 1640 нови случая на COVID-19 у нас, 50 души са починали

Въвеждането на новите противоепидемични мерки се налага заради повишения брой новорегистрирани случаи на COVID-19. Към този момент се отчитат 563,5 новозаразени на 100 000 души население за последните 14 дни. Днес регистрираните нови случаи на заболяването са 43.

⇒ Препоръчва се да не се провеждат домашни събирания, включващи членове на повече от едно домакинство.

⇒ А събирания от частен характер, в това число сватби, кръщенета, погребения и т.н., извън дома не са позволени за повече от 30 човека.

⇒ Забранява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма на закрито.

Финално: Затягат COVID мерките в цялата страна

⇒ Мачове и спортни събития не се провеждат на закрито, а на открито следва да са без публика.

⇒ Фитнеси, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, СПА и уелнес центрове, пенсионерски клубове ще бъдат отворени само за индивидуални посещения.

⇒ Преустановяват се посещенията на музеи, галерии и други културни събития.

⇒ Хотели и къщи за гости могат да работят при специален режим на обслужване на гостите с изхранване тип "рум сървиз".

Бебе на 12 дни е заразено с коронавирус в Ловешко

⇒ Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната и в чужбина.

⇒ В обществения транспорт носенето на предпазна маска за лице е задължително.

⇒ На възрастните над 65 години и на хората с повишен риск за здравето се препоръчва да ограничат контактите си извън дома, особено тези, които не са със завършена имунизация.

⇒ Преустановяват се и посещенията и свижданията в социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и лечебни заведения за болнична помощ.

От 7 септември се прилагат мерките, описани в заповед на министъра на здравеопазването, уточняват от Щаба.
БТА