Липсата на сняг е пълна катастрофа за любителите на зимните спортове, а е проблем и за курортите. Има ли опасност от затваряне на зимните курортни комплекси?

Надяваме се да не затворят някои курортни комплекси заради липсата на туристи. Климатичните промени влияят страшно много върху бизнеса, затова се подписват договори, ако няма сняг, да могат да се анулират резервации. Това каза Павлина Илиева, председател на Браншовата oрганизация на туроператорите.

По думите ѝ понякога при намаляване на групата от туристи поради отказване, се предлага доплащане от туроператора или се проваля самото пътуване.

Без сняг: Откриват ски сезона в Банско (ВИДЕО)

"Успяхме да се възстановим много бързо в изходящия туризъм, дори в някои дестинации достигнахме нивата от 2019 г. Има голям интерес към по-далечни дестинации и круизни пътувания. Има чартъри за много далечни и екзотични места. Сега текат и ранни резервации за летни почивки за Гърция и Турция", заяви тя, предаде NOVA.

Според нея има сериозен ръст на интереса към екзотичните почивки.

"Верига от 3-4 полета никога досега не се е правила. Стартираме от около 3000 лева за чартърна програма за по-далечна дестинация. Наблюдава се невероятен ръст и на интереса към круизите, а цените са изключително конкурентни", разкри Илиева.