/ Георги Димитров
Централната избирателна комисия (ЦИК) закри звеното си "Информационно и комуникационно осигуряване", в което от 7 щатни бройки е заета само една въпреки проведените конкурси, предаде БНР.

За сметка на това се открива ново звено "Технологии за гласуване". То ще се занимава освен с организацията на машинния вот и с въвеждането на електронно дистанционно гласуване, обясни председателя на ЦИК Камелия Нейкова.

МВнР: Броят на машините за вота зад граница е безпрецедентен (ВИДЕО)


"За 2021 година поради липса на длъжности със специфична професионална компетентност при подготовката и провеждането на машинното гласуване, за Комисията системно възникваше необходимост от сключване на граждански договори с външни експерти с експертиза в тази област. Включително и изборите, които ще бъдат произведени на 2 октомври, Централната избирателна комисия ползва услугите на експерти, които са софтуерни специалисти".

Новото звено "Технологии за гласуване" ще е отговорно и за информационната сигурност на ЦИК, 7 ще са щатните бройки, включително системен архитект, разработчик софтуер, програмист аналитик.
БНР