/ iStock/Getty Images
Съдът в Пазарджик наложи запор на банкова сметка в Португалия във връзка с разследване за фишинг измама, извършена спрямо български гражданин, съобщиха от прокуратурата.

Досъдебното производство е образувано за това, че на 3 септември 2020 г. е осъществен достъп до информационна система на германско дружество чрез разбиване на защитата на електронната поща. От името на дружеството е изпратен имейл на българската фирма със седалище в село Драгиново.

Разбиха схема за "пране на пари", свързани с компютърни измами (ВИДЕО)

Също така, с цел да бъде набавена имотна облага, е въведен в заблуждение български гражданин, представител на фирмата в селото, и с това е причинена имотна вреда на дружеството в размер на 58 500 евро.

По досъдебното производство е установено, че представител на фирмата от Драгиново се свързал с германско дружество, като се договорили за купуване на ремарке с шаси.

Машината струвала 58 500 евро и след превеждане на сумата по банкова сметка на немската фирма, трябвало да бъде доставена в България. На 3 септември 2020 г. от чуждата фирма изпратили имейл на българската, в който посочили банковата сметка в Германия, по която да бъдат преведени парите, както и фактура.

Бум на фишинг измамите, сред потърпевшите е и Милена Славова (ВИДЕО)

Няколко минути след това на електронния адрес на българското дружеството било получено второ писмо от същата електронна поща. В него пишело, че банковата сметка в Германия е "хакната" и следвало парите да бъдат преведени по посочена сметка в Португалия.

От българската фирма превели сумата от 58 500 евро. След това представител на дружеството се обадил във фирмата в Германия за потвърждаване на превода, вследствие на което разбрал, че немците нямали сметка в посочената банка в Португалия. Бил е подаден сигнал в прокуратурата и е образувано досъдебно производство.

Разследването продължава. Установен е титулярът на банковата сметка в Португалия, като към настоящия момент се установява и неговото местонахождение.
nova.bg