Остава в сила бедственото положение в община Самоков след рекордните валежи. Вчера следобед река Боклуджа преля и наводни къщи, детски градини и обществени сгради.
 
175 л/кв.м са паднали в Самоков само за пет часа. На много места водата е влачила коли, а по къщите на хората е стигнала до 1 м.

Бедствено положение в Самоков, преля река (ВИДЕО)

Към настоящия момент обстановката се нормализира", съобщи тази сутрин пред Агенция „Фокус“ кметът на Самоков Владимир Георгиев. "Обстановката е оперативна, работна. Спря да вали и водата се оттича", обясни той и допълни, че се отводняват приземни етажи и помещения.

"В някои от селата ще закараме водоноски, защото водата е доста мътна. Всички агенции са на място, за да може да се наблюдава чистотата на водата", посочи кметът и уточни, че навсякъде в общината има електричество.

Валежите намаляват, но не спират, отново бури и градушки

Днес започва описване на щетите причинени от наводнението. "Сега трябва да оценим реално ситуацията и щетите. Да видим къде и колко са пострадали хората и да ги опишем", увери кметът Георгиев.

Жители на Самоков си спомнят, че подобно бедствие в града не е имало през последните 60 години.

Във връзка с щетите от наводнението в община Самоков на заседанието на Министерския съвет днес министърът на финансите Владислав Горанов припомни, че държавата има механизъм за финансово компенсиране на щети, но само по държавната и общинската инфраструктура.