Започна делото срещу младежите, обвинени в опит за убийство на тригодишно дете
Започна делото срещу младежите, обвинени в опит за убийство на тригодишно дете / БГНЕС, архив

В Софийския градски съд започна делото срещу младежите, обвинени в опит за убийство на тригодишния Христо Велински. Пред съда са изправени Патрик Първев и Александър Донов. Случаят нашумя, след като детето беше прието в "Пирогов" с множество тежки наранявания през юли 2015 г.

Биячите на Христо го малтретирали редовно и с удоволствие

Майката на Христо - цигуларката Невена Велинска, оставила детето за гледане в България, тъй като често пътува в чужбина. Днес тя не се яви в съда, но чрез адвокатите си поиска по 100 000 лева от всеки от подсъдимите. Защитата поиска връщане на делото, защото имало неясноти в обвинителния акт, но съдът не се съгласи с този довод.

Прокуратурата твърди, че малкото дете е било системно малтретирано. Една от експертизите показва, че Патрик Първев и Александър Донов са в нормално психическо състояние. В компютрите и в телефоните им не са намерени снимки и файлове, свързани с насилие над деца, предава БТА.

Приятели на младежите: Бяха комплексирани, взимаха амфетамини

Живеещата в съседния апартамент Мария Василева разказа, че във вечерта на инцидента се звъннало на вратата й. Били двамата младежи, които имали разтревожен вид. Когато влязла в апартамента видяла малкото дете в "несвяст", то имало синини по краката и подутина на лицето.

Обадили се на майката, която била в чужбина, чрез видеовръзка. Когато осъществили връзката, детето се свестило, но на част от лицето му имало леко изкривяване. Била повикана линейка.

Предстои да бъдат разпитани редица свидетели и вещи лица, сред които и бащата на Александър Донов.