Правителството прие решение за предсрочно освобождаване на Николай Ненков от длъжността заместник-председател на Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС). Освобождаването на Ненков от поста е по негово искане. Това се казва в съобщение от пресцентъра на министерския съвет. 

За заместник-председател на ДАНС е определен Венелин Димитров. Той е бил дългогодишен служител на МВР и на ДАНС. От 2019 г. до момента е служител по сигурността на информацията в „Булгаргаз“ ЕАД, уточняват още от правителствената пресслужба.

Освободеният зам.-шеф на ДАНС: Голямата цел е овладяване на службите (ВИДЕО)

По-рано през деня стана ясно, че Софийският районен съд е потвърдил уволнението на Недялков. Той беше освободен в първите седмици на първото служебно правителство на Стефан Янев дни след като с поста си се раздели и председателят на Агенцията Димитър Георгиев.

Недялков поиска от съда да бъде възстановен на работа и да бъде обезщетен с близо 62 000 лева.

Освободиха зам.-шефа на ДАНС

Според съдия Светлана Янева позицията, която е заемал, е от категорията на тези, които подлежат на освобождаване по преценка на органа по назначението.

Освобождаването му е станало от Министерския съвет по предложение на председателя на ДАНС и затова е законосъобразно, мотивира се тя.

Неделяко Недеялков е осъден да плати на ДАНС 100 лв. за юрисконсулт. Той може да обжалва решението пред Софийския градски съд.
Министерски съвет, БГНЕС, БНР