Захариева защити промените в закона за съдебната власт, надява се на широка подкрепа
Захариева защити промените в закона за съдебната власт, надява се на широка подкрепа / БГНЕС

Проектът за промени в Закона за съдебната власт е балансиран, защити го пред депутатите в залата министърът на правосъдието Екатерина Захариева.
Тя подчерта, че той е изработен с участието на всички заинтересовани страни, на представители на парламентарните групи и е получил широка подкрепа от правната комисия в Народното събрание.

Като един от най-важните моменти в него министърът отличи въвеждането на преки избори, като целта е максимално широка представителност и участие.
Предвидена е и възможност за онлайн излъчване при изслушване на кандидатите.

Българите автоматично харесват всякакви идеи за борба с корупцията

Трябва да се върви към електронно дистанционно гласуване при гарантиране тайната на вота, убедена е Екатерина Захариева.

Друг акцент в проекта било включването на магистрати с високи морални качества в комисията по атестиране и конкурси. Голям плюс бил квалифицираното мнозинство, с което ще се гласуват всички решения в двете колегии. Това е гаранция, която искаше и Венецианската комисия, както и че парламентарната квота няма да може да взима сама кадровите решения, подчерта Екатерина Захариева.

Брюксел има сериозни съмнения за независимостта на съдебната власт у нас

Най-важното ще бъде, убедена е тя, ако законът бъде подкрепен с широко мнозинство в залата, за да покажем, че имаме така необходимата политическа подкрепа за съществена реформа в съдебната система и не защото има доклади всяка година и механизъм за мониторинг, а защото се очаква с най-голямо желание от цялото българско общество.

Източник: БТА