/ iStock/Getty Images
43-годишен турски гражданин е с повдигнато обвинение за незаконно пренасяне на древни монети на обща стойност 40 хиляди лева и за предлагане на подкуп. Това съобщи Окръжната прокуратура в Хасково.

На 21 март, на ГКПП "Капитан Андреево" мъжът бил заловен със 131 археологически обекти - 94 златни римски, византийски, персийски, малоазийски монети от 5 век до 11 век и 37 монети - сребърни средновековни дирхами, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред и не са придружени с документ за произход и за способа на придобиването, на обща стойност 40 000 лева.

Прокуратура

При преминаването през ГКПП "Капитан Андреево" турският гражданин не декларирал монетите. Те били открити при проверка от митнически служител и за да не му ги конфискуват, обвиняемият дал подкуп от 1500 евро. Сумата била предназначена за старши митнически инспектор, за да не му създаде акт за установяване на административно нарушение и да не задържи предметите и превозното средство. 

Митническият служител не взел парите и веднага уведомил дежурен разследващ полицай. Археологическите ценности са били иззети по съответния законов ред и приложени като веществени доказателства по делото. 

Задържаха иманяри на територията на антична крепост в Плевенско

Установено е, че обвиняемият закупил археологическите ценности от Турция, като за тях платил 10 000 долара. Монетите били изработени предимно от злато и сребро. Обвиняемият имал намерение да ги продаде на двойна цена в държава в Западна Европа.

Прокуратура

Обвиняемият е задържан за срок от 72 часа. Предстои прокуратурата да поиска постоянен арест.