Задържаха двама журналисти по време на разследване
98819
Задържаха двама журналисти по време на разследване
  • Задържаха двама журналисти по време на разследване
Български и румънски журналист са били задържани за няколко часа тази нощ край Радомир. Двамата подали сигнал до ГДБОП, че в района се унищожават документи, свързани с обществени поръчки, като по този начин се прикриват корупционни престъпления. На място пристигнали екипи на местната полиция, които задържали журналистите, подали сигнала – Димитър Стоянов от сайта „БиволЪ” и Атила Биру от RISE Project Romania. Те били откарани в районното управление, разпитани и освободени. На място в Радомир пристигнал и румънският консул, който съдействал за освобождаването.

Съдят съпрузи, отправяли ругатни и закани за саморазправа към журналисти
 
Първоначалният сигнал до МВР бил подаден от журналистите на 11 септември. По думите на Димитър Стоянов след журналистическо разследване от преди дни, от офисите на фирмата „Джи Пи Груп” започнало изнасяне на документи: "БиволЪ" публикува документи за двойно счетоводство на фирми, свързани по един или друг начин с "Джи Пи груп", които показват как се отчисляват подкупи към представители на месната власт, към чиновници в различни държавни ведомства. След като това се случи, започна изнасянето на документи от офиси "Джи Пи груп".
 
От ГДБОП потвърдиха, че са получили сигнал на 11 септември, а вчера в Перник и района, където са изгаряни документите, били извършвани оперативно-издирвателни действия. На място местни полицаи заварили двамата журналисти и адвокат и ги задържали, а след разпит ги освободили. От полицията обясниха, че те са били отведени в районно полицейско управление за установяване на тяхната самоличност и след това са били освободени.

Шестима са задържани за нападението над екипа на NOVA
 
Според Димитър Стоянов обаче случаят показвал липсата на комуникация между отделните звена на МВР: "Бяхме свалени на земята, сложиха ни белезници. Ние се легитимирахме още в първите 30 секунди, но след като прекарахме повече от два часа на място се появи екип на ГДБОП, започнаха оглед на местопроизшествието. След първия час ни свалиха белезниците, понеже се установи нашата самоличност. След още три часа ни заведоха в РПУ- Радомир, където ни бяха снети сведения и бяхме освободени. Големият проблем в тази ситуация е, че не ни беше позволено да се възползваме от гарантираното ни право на телефонни обаждания. Те мислели, че ние сме хората, които струпват и горят документи. А всъщност ние сме тези, които подадоха сигнала. Конкретният казус ясно показва лошото взаимодействие между отделни звена на МВР".

Междувременно от компанията „Джи Пи Груп” категорично отрекоха нито в последните два дни, нито когато и да било, да са „изнасяни, горени и закопавани никакви документи”. В съобщение до медиите от „Джи Пи Груп” допълват, че компанията се одитира от независим одитор, който проверява процесите по съхранение и архивиране на документация.

Ето какво се казва още в позицията на ръководството на „Джи Пи Груп” АД:

По повод публикацията от 10.09.2018 г. на сайта Биволъ.бг, ръководството на „Джи Пи Груп" АД заявява следното:
 
Категорично не приемаме замесването на „Джи Пи Груп“ в откровени манипулации и неверни твърдения. В защита на името си в публичното пространство, компанията ще потърси отговорност по законоустановения ред.

Никога и под никаква форма „Джи Пи Груп” АД не е имала отношение към оперативната дейност или счетоводството на която и да е от компаниите, споменати в определения като „разследване" материал. Единствената вярна информация в него е, че част от споменатите компании в различни периоди са били в договорни отношения с „Джи Пи Груп” АД и за работата си са получили съответното договорено възнаграждение. Тези отношения са надлежно отразени в публичните финансови отчети на дружеството. Нито една от тези фирми обаче не е и не е била част от групата.

„Джи Пи Груп” АД не е собственик, а е един от наемателите в сградата на бул. „Черни връх” 59А, и не може да е отговорна за дейността на който и да било от другите наематели в същата сграда.

По повод днешните публикации за задържани журналисти край Радомир, в които името на „Джи Пи Груп” отново беше употребено, категорично заявяваме, че нито в последните два дни, нито когато и да било от компанията не са изнасяни, горени и закопавани никакви документи. Като водещ представител на строителния бранш,

„Джи Пи Груп” АД е сертифицирана по международните стандарти ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 BS, OHSAS 18001:2007. Всяка година компанията се одитира от независим одитор, който проверява включително и процесите по съхранение и архивиране на документация.
 
Това не е първият случай, в който се прави опит името на „Джи Пи Груп” да бъде очернено чрез манипулативни и неверни внушения. Освен че компанията ще предприеме всички възможни стъпки за защита на доброто си име и авторитет, настояваме компетентните държавни органи да разследват изнесените от Биволъ.бг „доказателства“, за да стигнат до истината за действителните цели на подобни журналистически „разследвания".