джолан
джолан / ThinkStock/Getty Images
20 тона свински джолани са задържани при съвместна акция на ГДБОП, Националнaта агенция по приходите и Областната дирекция по храните в София. Хваната пратка е от 20 тона замразен свински джолан от страна от Европейския съюз. Констатирано е несъответствие между документите и етикетите на продукта. Цялото количество месо е задържано до установяване на произхода му. 

От агенцията по храните отчитат и други забранени храни при съвместни проверки с проверки с Национална агенция за приходите и Агенция „Митници“. Открити са над 16 тона храни от неживотински произход, семена от соя, кълнове, спагети, сушени гъби и други, както и 109 килограма рибни консерви.

Част от продуктите са били без придружаващи документи за произхода и безопасността им. Помещенията, в които са съхранявани и обработвани храните са били в лошо хигиенно състояние и не са отговаряли на изискванията. Издадена е заповед за спиране на експлоатацията на обекта, а на нарушителя е съставен Акт за установяване на административно нарушение, като санкцията която ще бъде наложена е от 5 до 10 хил. лева.