Зачестили случаите на незаконен улов на калкан в наши води
Зачестили случаите на незаконен улов на калкан в наши води / netinfo
В последно време случаите на незаконен улов на калкан в български териториални води зачестиха. Това съобщи пред Дарик радио началникът на Гранична полиция главен комисар Красимир Петров. Коментарът му е по повод инцидента с турски рибар бракониер, който бе убит при стрелба в района на Резово. Петров допълни, че турските гранични власти са уведомени за инцидентите.

Нашият пост, който е в тази акватория, установява турската гемия. Корабът, който стои в нашите териториялни води, спуска гумена лодка с трима наши гранични полицаи, които да извършат проверка, тъй като напоследък тези случаи зачестиха – турските гемии да бракониерстват в нашите води и то най-вече калкан, актуален в момента. При пристигането, турците правят опит да избягат като с пръти със заострени шила се опитват да пробият нашата лодка и да потопят граничарите ни. Двама от нашите колеги скачат в тяхната лодка и започва боричкане. Има надрани по ръцете наши представители. При това боричкане започва дърпане на мрежите. Оплитайки се, въпросният служител, чието име няма да кажа, оръжието му произвежда изстрел. В момента нещата са под контрола на Военно-окръжна прокуратура. Прави се разследване. На път за болницата в Царево турският рибар, който е прострелян, е починал. Тези случаи напоследък са доста характерни. Преди два дни имаше турска гемия с 9-членен екипаж, с 40 корита с лед, със 100 празни корита, готови да съберат рибата и 500 метра мрежа.

Не са ли водени разговори с турската страна, да има контрол и от тях?

Какъв контрол да има от турска страна? Те, след като са дошли в нашите териториални води, явно имат възможността да го правят и идват. Не искам да давам оценка на колегите от турската брегова охрана. Имаме добри контакти с тях, уведомяваме ги. Но, явно бракониерите успяват да се изплъзнат от полезрението им.

Гемията и останалата част от екипажа са задържани?

Тук са при нас, води се разследване, ще бъдат разпитвани. По справката, която ни изпратиха и от разговорите с мой колега стана ясно, че нашите са произвели предупредителни изстрели и въпреки това турците на се преустановили съпротивата.