Забраниха Траурния марш пред община Разград
Забраниха Траурния марш пред община Разград / netinfo

Траурният марш, който Разградска филхармония имаше намерение днес да изпълни пред местната община, ще звучи не пред местната управа, а пред сградата на културната институция. Това съобщиха от симфоничния оркестър. Кметът Денчо Бояджиев не е разрешил протестният концерт да се проведе пред общинската сграда, за да не се пречи на гражданите и служителите, а и имало риск от нарушаване на обществения ред.

Протестът на разградските симфоници е с основно искане да бъде актуализиран общинския бюджет, като бъдат предвидени повече средства за Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов". Преди месец съветниците приеха финансова рамка, която предвижда музикантите, които доскоро бяха на заплати от по 310 лв., да преминат на половин работен ден и съответно на заплати от 155 лв. Музикантите виждат и конфликт на интереси в гласуването, тъй като решаващ глас за намалението на бюджета им е имал хореографът на Капанския ансамбъл Румян Занев, който е съветник от Коалиция за България.

Парите за фолклорния състав бяха увеличени след протести в края на миналата година. Вчера в Разград и в социалните мрежи бе разпространен некролог за Разградската филхармония, подписан от Занев. В същия ден трима музиканти от Разград са приети на работа в Русе,

Изпълнението на открито на Траурния марш и други творби с подобно настроение започва в 12,30 ч., ще продължи до 13,30 ч., когато е началото на сесията на Общински съвет-Разград.