За първи път жена командир на военните ни в Афганистан
За първи път жена командир на военните ни в Афганистан / Sofia Photo Agency, архив

Лейтенант Славена Желязкова е първият командир - жена на взвод за охрана от българския контингент в Афганистан. Самата тя не е изненадана от този факт, защото по думите й не е от значение дали военнослужещият е мъж, или жена.

"В Българската армия всички сме офицери, всички сме военнослужещи", отговаря лейтенант Желязкова.

"Заминавам за Афганистан, за да оправдая доверието, което са ми гласували моите командири, да изпълня задачата, която са ми поставили, и не на последно място да оправдая доверието на тези, които застават в строя зад мен и след шест месеца да ги върнем живи и здрави", допълва тя.

Желязкова ще командва 59 военнослужещи с четири командира на отделения, всички от състава на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Конкретната задача на взвода е охрана на КПП на летище Кандахар.

Лично министърът на обраната Николай Ненчев присъства на церемонията в Карлово по изпращане на контингента.

Славена Желязкова е само на 26 години и е професионален войник от 2014 година, след като завършва с отличен Национален военен университет във Велико Търново. Излиза от военния университет със специализация "Мотопехота и танкови войски".

"Хората не трябва да се определят като мъже или жени, да се делят на млади и стари, а на хора, които си вършат работата с желание, с хъс и на такива, които не искат нищо да правят", казва Желязкова и допълва:

"Аз правя това, което обичам и обичам това, което правя и съм щастлива", категорична е младата дама.

В 61-ва Стрямска механизирана бригада командва механизиран взвод. Взема решение да бъде част от Българската армия ненавършила 20 години, но осъзнава какво е армията от малка и не пропуска парад на 6 май. А откакто България участва в задгранични мисии иска да бъде част от тях, защото по думите й "по този начин човек може да провери какво е научил, защото едно е в България да водиш подготовката си, а съвсем друго да я провериш в реална среда".

Лейтенант Желязкова казва, че автоматът й е нейната любов и го носи с желание и кураж.

На въпроса как е приета от подчинените си, всичките мъже - лейтенант Желязкова отговаря, че ако за миг си е помислила, че те няма да я приемат добре, нямало да застане отдясно като техен командир.

"Знам, че те ми имат пълно доверие и аз заминавам с тях, защото и аз им имам доверие", твърди взводният командир лейтенант Желязкова.

Източник: БТА