лична карта
лична карта / БГНЕС, архив
Временни лични карти за обвиняеми и подсъдими ще бъдат въведени през 2019-а. От МВР признаха, че в момента проверката на документите по границите била по-скоро „визуална” и в много случаи граничарите изобщо не проверявали в системата дали някой има право да напуска страната. Това била и една от основните причини обвиняеми и подсъдими да минават границата необезпокоявани. От вътрешното министерство обясниха, че новите лични карти щели да са различни от обикновените, за да ориентират служителите по границата.

Пловдивски измамници, съставяли фалшиви дипломи и лични карти, отново пред Темида

В момента личните карти на обвиняемите и подсъдимите не се различават визуално от останалите.  Директорът на ГД „Национална полиция” главен комисар Христо Терзийски обаче обясни, че това създава предпоставки хората, които нямат право да напускат границите на определена страна да го правят безпроблемно.

Съдят фалшификатори на лични карти, шофьорски книжки, визи и дипломи

От МВР дадоха за пример границата ни с Гърция през лятото, когато има много преминаващи хора и е съвсем нормално проверките да протичат под друга форма. Временните лични карти ще имат за цел да „насочват вниманието” на граничните полицаи и съответно да предотвратят подобни „пропуски”.

Българин е осъден на затвор във Франция за кражба за пари с фалшиви карти

А иначе с началото на 2019 година се въвеждат и новите лични карти и паспорти с чип и антена. Новите правила за български лични документи въвеждат нови материали за изработка и защита на личните карти и паспорти. От вътрешното министерство поясниха, че хората с издадени по старата система лични документи ще могат да ги използват до изтичането на валидността им.