"Водят се разговори с народни представители, които да внесат поправки в Закона за държавния бюджет, така че да се стигне до 15% увеличение на основната заплата на всички служители в МВР".

Това заяви вътрешният министър Христо Терзийски на брифинг след заседанието на шестте синдиката от Съвета за социално партньорство в МВР.

БГНЕС

"На този етап заплатите могат да бъдат увеличени с 15%, като за някои от служителите с клас прослужено време и добавки може да достигне 20%", добави Терзийски. 

Полицаите протестират за по-високи заплати (ВИДЕО)

В парично изражение това са 231, 5 млн. лв. увеличение на бюджета в перо „Персонал“ за всички служители.
„Обсъдихме, че през тази година са увеличени някои други финансови пера като време на разположение и нощен труд, не с много, но пак е в полза на всеки един служител, който работи на смени или е на разположение през нощта”, допълни министърът.

„При оптимистично развитие на ситуацията с COVID-19 даже, мисля, че ако ситуацията е добра, можем още в първия възможен момент да говорим и за увеличение по-голямо от 15 %”, допълни Терзийски.

Полицаите излизат на протест навръх празника си

„Това беше заседание на Съвета за социално партньорство с една единствена точка в дневния ред
 - обсъждане на увеличението на заплатите на служителите в МВР, що се отнася до тая единствена точка от дневния ред, за съжаление не мога да ви кажа нищо ново. 15-те % си остават 15 %.

От наша гледна точка поне що се отнася за СФСМВР, това увеличение не е достатъчно”, каза председателят на Синдикална Федерация на служителите МВР Валентин Попов и потвърди, че ще има протести.

Той посочи, че до края на седмицата ще обмислят по какъв начин да продължат нататък и каза, че се мисли и по национален протест. 

В заседанието на Съвета за социално партньорство участваха още заместник-министър Михаил Златанов, който отговаря за социалния диалог, главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, директори и експерти от основните административни дирекции на министерството.