Външно министерство произвежда посланици по бързата процедура
Външно министерство произвежда посланици по бързата процедура / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Трескави рокади по министерствата се правят в последните дни на кабинета на Бойко Борисов. Външният министър в оставка Николай Младенов се опитва да издейства и посланически постове за свои приближени, докато правителството още не е разпуснато, пише в. „Сега".

Външният министър е съставил списък с 12 кандидати, към който президентът Росен Плевнелиев е проявил резервираност, разкриват дипломатически източници. Бившият председател на Конституционния съд Евгени Танчев е предложен да оглави мисията ни в Любляна. Доскоро името му бе споменавано като претендент за първи дипломат в Казахстан.

Най-високопоставеният кариерен дипломат в МВнР - постоянният секретар Иван Сираков, е предвиден за посланик в Черна гора. Бившият говорител на министър Надежда Михайлова (сега Нейнски) Радко Влайков е назначен спешно във ведомството за държавен служител "по заместване", за да се готви за посланик в Прага.

Началникът на политическия кабинет на министър Младенов Валери Рачев се стяга за Анкара, а неговата говорителка Весела Чернева е предвидена за генерален консул във Франкфурт. Шефът на Дирекция "Европейски държави" Христо Георгиев е претендент за посланик в Кипър.

"Фактически има риск новите управляващи в България да бъдат представлявани в чужбина от довереници на досегашните властници", коментира висш дипломат.