Светлан Стоев
Светлан Стоев / пресцентър, МВнР
Министърът на външните работи в служебния кабинет Светлан Стоев прие посланика на Дания Сьорен Якобсен във връзка с отпътуването му от страната, като двамата направиха преглед на развитието на двустранните отношения и контакти, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

"Датският бизнес е добре позициониран в България, но е необходимо да положим усилия за бъдещи възможности за развитие на двустранни партньорства в областта на зелената енергия, където страната Ви има голям опит", е заявил министър Стоев.

Посланик Якобсен е подчертал, че 50 датски компании работят у нас, като всички те имат български ръководители. Той е отбелязал и че в настоящия момент се наблюдава преориентиране на датски производства от Азия към Европа, и в частност към България.

България и Дания отбелязват тази година 90 години от установяването на дипломатически отношения. Двете ни държави си партнират в ЕС, НАТО и ООН, имат отлични двустранни отношения.

В края на срещата министър Стоев е изразил надежда, че България ще остане в сърцето на посланик Якобсен. Външният ни министър е използвал случая и да отправи специални поздравления за представянето на датския национален отбор на Европейското първенство по футбол, за високия дух на играчите, проявен след здравословния проблем на един от тях.

Министър Стоев е отбелязал, че футболистите от Дания в момента "пишат история" и е предал своите най-хубави пожелания към отбора за следващата фаза на турнира.