Вълчев: Заплатите на учителите могат да се увеличат само от икономии
Вълчев: Заплатите на учителите могат да се увеличат само от икономии / netinfo
Заплатите на учителите могат да се увеличат само от икономии, но за това може да се говори, след като се види какво е изпълнението на бюджета за деветте месеца на годината. Това съобщи министърът на образованието и науката Даниел Вълчев пред журналисти.

Просветният министър уточни, че е получил указания лично от премиера да се направят много точни разчети, но това не може да стане в рамките на една-две седмици и то преди да се види бюджетът за изпълнението на деветте месеца.

Министерството на образованието и науката няма резерви за цялата образователна система, защото бюджетът на ведомството дава една десета от средствата, а останалите девет десети са от бюджета на общините, подчерта Вълчев. Той заяви, че ако има резерв в системата, той ще бъде даден за заплати.

Според министъра големият въпрос е за заплащането през 2008 година, когато учителите искат 100 процента увеличение, а възможностите на хазната са за 30 на 100. За по-висок от този процент може да се говори само, ако се вземат пари от други сектори, смята Вълчев.

Финансовият министър Пламен Орешарски допълни, че заплатите не могат да се разглеждат отделно от равнището на доходите в страната ни, нивото на инфлацията и обменния курс. Ако искаме още по-висока инфлация, може да продължим в този дух, посочи Орешарски.

Двамата министри изслушаха доклад на Световната банка, в който се казва, че твърде много ученици се обучават в професионални училища, което е по-скъпо от общото образование и създава проблеми за тяхната реализация.