В четвъртък Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) отново ще бъде свикан и там ще има точка за разглеждане по същество на обединените две процедури по предложенията за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, обясни пред медиите служебният министър на правосъдието Крум Зарков. По думите му е отговорност на ВСС да реши спора, което става с решение по същество, а "кога ще са готови да го направят, зависи от тях“.

Днес ВСС прие за редовно и допустимо второто предложение от четирима членове на Прокурорската колегия на ВСС за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев и откри процедурата по него. Това е втората такава процедура в рамките на седмица. Двете ще бъдат обединени в едно производство, а дебатите по същество трябва да се случат на заседанието, което да се проведе до седем дни.

Главният прокурор ще сезира КС за промените в Закона на съдебната власт

„Когато встъпих в длъжност на 2 август разговори като тези за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор бяха абсолютно невъзможни, сега вече се говори. Крачка напред, но важни са крайните решения, важно е и какво следва след тях, това ще е дълъг процес, но надявам се оздравителен“, коментира още министърът.

По повод приетите промени от парламента в Закона за съдебната власт на 2 юни, с които Националната следствена служба (НСлС) се изважда от прокуратурата и става независима структура, министър Зарков заяви, че такива дълбоки промени не се правят по този начин

Гешев: Зад искането за моето отстраняване стои влиянието на ГЕРБ, това е опит за тоталитарен преврат

„Става дума за дълбоки реформи, които изискват задълбочен размисъл и отнемат време. Тук ставаше дума за разпоредби отхвърлени на първо четене, неразгледани въобще на второ четене, гласувани на крак в зала, тепърва ще чакаме финалния им вариант, за да видим, но от пръв поглед личи, че има сериозни липси“, коментира той. 

Във връзка със съдебната реформа Крум Зарков заяви, че следващото правителство ще има отговорност да изпълни законите, които бяха приети и да направи следващите, които са необходими.
Константин Костов/БТА