ВСС обсъжда план за действие след мониторинговия доклад на ЕК
ВСС обсъжда план за действие след мониторинговия доклад на ЕК / снимка: БГНЕС, архив

На редовното си заседание на 5 февруари Висшият съдебен съвет ще обсъди План за действие с конкретни краткосрочни мерки за изпълнение на препоръките от Доклада на Европейската комисия до Европейския парламент и съвета относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка.

Всяка от постоянните комисии на ВСС след запознаване с констатациите, заключенията и препоръките, дадени в Доклада на ЕК и Техническия доклад към него ще предложи конкретни краткосрочни мерки за тяхното изпълнение, които ще бъдат заложени в Плана за действие на Висшия съдебен съвет.

Мониторинговият доклад на ЕК бе публично оповестен на 28 януари. Докладът показа, че предвид политическата несигурност в страната през изминалата година напредъкът е бавен и са необходими допълнителни стъпки.

Представляващият ВСС Соня Найденова още тогава коментира, че докладът на ЕК дава обективен прочит на състоянието на съдебната власт и на държавата в борбата с корупцията и организираната престъпност. Докладът може да послужи на ВСС и на всички останали институции, които са обект на мониторинг, за да се обединяват усилията в посока на стабилност и повишаване на доверието.

ВСС приема отправените препоръки, които са до неговите отговорности, има какво да се желае още в работата ни, но и в партньорство с изпълнителната и законодателна власт ще успеем да постигнем резултат, така че следващият доклад да отчете по-голям напредък в правосъдието и вътрешния ред, каза тогава Найденова.

Източник: БГНЕС