ВСС може да възложи проверка за съдия Петя Крънчева
ВСС може да възложи проверка за съдия Петя Крънчева / снимка: БГНЕС, архив

Очаква се Висшият съдебен съвет (ВСС) да гласува предложение на председателя на комисията за наблюдение на общественозначимите дела Пламен Стоилов Инспекторатът към ВСС да направи пълна проверка на дейността на Петя Крънчева, съдията, която е зам.-председател на Софийския градски съд (СГС) и председател на Наказателно колегия в съда. Предложението на Стоилов най-вероятно ще бъде внесено като извънредна точка в дневния ред.

БГНЕС припомня, че в края на миналата седмица стана ясно, че Павел Тренев и Димитър Димитров-Шашмата, подсъдими за измама и присвояване, няма да бъдат осъдени по едно от двете обвинения - това за измамата, защото делото срещу тях бе прекратено поради изтекла давност. Делото срещу тях е за два превода от 6 млн. долара на Майкъл Чорни в Централна кооперативна банка (ЦКБ). Процесът е в съдебна фаза вече 8 години и се води от съдия Петя Крънчева. Още тогава стана ясно, че двамата обаче ще продължават да отговарят пред съда по обвинението, което им е повдигнато, за присвояване.

На протеста пред ВСС срещу уволнението на друг съдия - Мирослава Тодорова, магистрати подчертаха противоречивата наказателна практика на ВСС спрямо различните съдии в Софийски градски съд. Те посочиха, че докато Мирослава Тодорова получи дисциплинарно наказание, то административният ръководител на градския съд Владимира Янева - за забавени дела беше наказана със забележка, а съдия Петя Крънчева, която е пословична със закъсненията си и която също е забавила написването на десетки мотиви през март, беше повишена и стана заместник на Янева.