/ ThinkStock/Getty Images
Всяко четвърто дете в училищна възраст у нас е с наднормено тегло
99207
Всяко четвърто дете в училищна възраст у нас е с наднормено тегло
  • Всяко четвърто дете в училищна възраст у нас е с наднормено тегло
Всяко четвърто българско дете в училищна възраст е с наднормено тегло, страната ни е на последно място в Европа по консумация на прясно мляко от страна на подрастващите. Ако обаче сме сред първите по липса на физическа активност, то положителното е, че хранителните навици на учениците се подобряват и консумацията на плодове поставя българчетата на трето място след Португалия и Гърция. Данните бяха представени в Световния ден за борба със затлъстяването от Българското сдружение за проучване на затлъстяването.

Как ще преболедуваме зависи и от теглото ни
 
Лошите хранителни навици и недостатъчната физическа активност продължават да са сред основните причини страната ни да е първенец по детско затлъстяване, редом до Чехия, Гърция и Великобритания.
 
Доц. Светослав Ханджиев, почетен председател на Сдружението за проучване на затлъстяването: „Европейско проучване показва, че децата от 6 до 9-годишна възраст в България стоят по 26 часа седмично пред някакъв екран. Това ги обездвижва изключително много. За сравнение, тази цифра за децата в Холандия и Белгия е около 14 часа. Положителното от това проучване е, че българчетата са трети по консумация на плодове и зеленчуци след Португалия и Гърция. Белгия, Холандия, Франция и Румъния са след нас по този показател. Тоест, ние имаме едно подобрение на хранителните навици, но обездвижването е изключително важен фактор.”

Европейците живеят по-дълго, но са застрашени от затлъстяване

деца тичат тичане
БГНЕС

Доц. Ханджиев оповести и резултатите от препоръката на ден да се извървяват по 10 000 крачки: „Счита се, че в света 23 процента от хората над 18 години имат добра физическа активност. Тази цифра за България е 21 процента. За юношите от 11 до 17 години обаче се оказва, че 87 процента от тях в световен мащаб извървяват на ден 10 000 крачки. У нас този процент е едва 74, което говори, че има ясно изразено обездвижване сред подрастващите.”