Всеки трети у нас има някаква алергия, следствие на съвременния начин на живот
Всеки трети у нас има някаква алергия, следствие на съвременния начин на живот / Thinkstock
Всеки трети у нас има някаква алергия, следствие на съвременния начин на живот
73687
Всеки трети у нас има някаква алергия, следствие на съвременния начин на живот
  • Всеки трети у нас има някаква алергия, следствие на съвременния начин на живот

Всеки трети българин има някаква алергия, като най-често страдаме от алергичната хрема. Тя обхваща вече между 20% и 25% от населението на страната, припомнят специалисти в Световния ден за борба с алергиите, който по традиция отбелязваме на 8 юли.

Ако към днешна дата 35% от българското население страда от алергии, се очаква до 20-ина години този процент да се покачи до 50. Макар и подценявана, алергичната хрема е важно да се лекува, тъй като нарушава качеството на живот, посочва пред Дарик един от най-добрите алерголози в България доц. Мария Стаевска.

„Астмата е сравнително честа, хремата всъщност предразполага към астма. Това е първата стъпка. 40% от поленовата хрема става астма. Т.е., ако човек има алергична хрема, много голям е рискът да направи астма”, коментира доц. Стаевска.

Основната причина за увеличаване на алергиите се корени във факта, че днес живеем по-хигиенично и сме загубили контакт с микробите. Така, в най-развитите страни честотата толкова се е увеличила, че близо 50% от хората имат някаква алергия.

„Докато сенната хрема е била -0,1% в края на 19 в. в Англия, сега 50% от английските младежи имат сенна хрема. Т.е. всеки, който има някакви гени да развие алергия, и ако той живее на село сред животни, сред пръст, където има контакт с най-различни микроби, реално те няма да се развият като болест. Но всеки, който живее в градска среда и има тази генетична, т.е. вече почти половината от населението, вече развива. Затова в съвременния свят алергични автоимунни болести, рак, затлъстяване, се увеличават”, обясни доц. Стаевска.

Колкото по-съвършено става обществото в борбата срещу инфекциозните и паразитни заболявания, толкова по-чести стават алергичните болести. Това твърди проф. Васил Димитров, председател на Българското дружество по алергология и ръководител на Клиниката по алергология в Александровската болница. Пред Дарик проф. Димитров посочи, че един от основните фактори за развитие на алергиите са методите за превенция и лечение с ваксини и антибиотици. Специалистът допълни, че алергиите са хронични заболявания и те не могат да бъдат излекувани, но могат да бъдат вкарани в ремисия.

Според проф. Васил Димитров причините, които отключват алергичните болести са много, но най-общо това е съвременният начин на живот.

„Колкото по-съвършени ставаме в борбата с инфекциозни и паразитни заболявания, т. е. така наречения западен стил на живот, толкова повече зачестяват алергичните болести. Стресъти замърсяването на околната среда също оказват влияние", обясни проф. Васил Димитров.

По думите на специалиста изкореняването на паразитните болести чрез употребата на ваксини и антибиотици допълнително развива алергиите:

„Това така променя имунната система, че я насочва към реакции към вещества от околната среда, към които повечето от хората не реагират. Това са така наречените алергени".

Проф. Димитров поясни, че хроничните болести, сред които и алергиите, не могат да бъдат излекувани, но могат да бъдат лекувани. Той уточни, че стремежът на специалистите е алергиите да бъдат вкарани в ремисия, така че пациентите да се чувстват като здрави.

„Стремежът е да вкараме тези болести така в ремисия, че човек да се чувства здрав. Ще дам пример с едно от най-разпространените заболявания - повишеното кръвно налягане. Наивно е да се смята, че то може да се излекува, но има толкова съвременни лекарства, които нормализират кръвното налягане, и няма странични действия, че болният се чувства като здрав. До голяма степен това важи и за алергичните болести", допълни проф. Димитров.

В оставащите дни до петък специалисти от Клиниката по алергология в Александровската болница ще консултират и анкетират безплатно възрастни и деца в Южния парк в столицата. Между 10.00 и 14.00 ч. , в близост до входа на парка откъм бул. „Гоце Делчев", ще бъдат изследвани дишането и белите дробове на всеки желаещ, ще се правят и демонстрации с кожно-алергични проби. От 14.00 до 16.00 ч. пък в клиниката в Александровската болница ще се провеждат обучения за пациенти по отношение на астмата.