/ БГНЕС
Столичната община създава временен икономически съвет, в който ще бъдат изработени мерки за подкрепа на бизнеса в София, съобщи в социалната мрежа кметът Йорданка Фандъкова.

Част от предложенията включват създаване на Фонд за банкови гаранции за кредити на малкия и средния бизнес, засегнат от кризата, в размер 1 млн. лв. 

Новият финансов инструмент ще е към Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия, съобщи още столичният кмет. 

Наемателите на общински имоти, чиито обекти не са работили по време на извънредното положение да бъдат освободени от наем, както и да бъдат освободени от такса тротоарно право тези търговци които са затворили обектите си за периода едно от предложенията. 


С два месеца се удължава срокът за плащане с отстъпка на местните данъци за недвижимите имоти и МПС. 

Досега отстъпката от 5% се ползваше до края на месец април, а сега срокът ще е до края на юни. 

Целта на временния икономически съвет е да подпомогне бизнеса в София, който в момента изпитва сериозни затруднения, се казва още в съобщението на Йорданка Фандъкова.

Приспадане на тротоарното право и осигуряване на 100 000 лева в помощ на културните институти са част от мерките в помощ на бизнеса, които ще бъдат предприети и от община Стара Загора, съобщи кметът Живко Тодоров.