/ Личен архив
Вписаха многогласното пеене, което е познато още като „високо пеене”, в Представителния списък на ЮНЕСКО на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството.
 
„Високото пеене” е характерно само за българските села Долен и Сатовча, които се намират в област Благоевград. Ръководителят на женската група за „пеене на високо” от Сатовча е Мария Чобанова.В миналото този вид песни са се пеели на открито от жени, работещи на полето. Докато са жънели, група жени са пели от едно поле, а друга група им отговаряла от друго поле.

Долен - изоставеният рай на България (СНИМКИ)

Днес женската групата за високо пеене към читалище „Св. Св Кирил и Методий” в село Сатовча популяризира това уникално музикално наследство, за да остане живо и за следващите поколения. Народните певици са вписани от Министерство на културата в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство „Живи човешки съкровища – България“. Международно отличие за „пеенето на високо“ групата получава от фондация „Хердер” в Хамбург през 1988 г., а признанието от Юнеско идва след 8-годишно чакане и е огромно признание и стимул за изпълнителките и гордост за Община Сатовча.
 
"Ще продължим да пеем и предаваме на подрастващите", заяви Анита Петева, която е част от групата за „високо пеене”.

Това е шестото вписване на България в Представителния списък след Бистришките баби /2008/, нестинарството /2009/, традицията на чипровското килимарство /2014/, народния празник Сурова в Пернишко /2015/ и първомартенските културни практики /съвместна кандидатура със Северна Македония, Румъния и Молдова, 2017/.