Военната академия тържествено отбеляза 100-годишнината си
Военната академия тържествено отбеляза 100-годишнината си / Снимки: Министерство на отбраната
Военната академия тържествено отбеляза 100-годишнината си
52605
Военната академия тържествено отбеляза 100-годишнината си
  • Военната академия тържествено отбеляза 100-годишнината си

В навечерието на 100-годишнината от създаването на Военната академия „Георги Раковски" министърът на отбраната Аню Ангелов препоръча на преподавателите в заведението да затворят завинаги старите си лекции и помагала. По думите му обучението вече трябвало да става, използвайки опита, натрупан от българската армия в мисии и операции зад граница. Ангелов бе категоричен, че е настъпил моментът, в който академията да се освободи от предишни идеологически клишета и стереотипи и да започне да подготвя нов тип лидери.

Според министъра на отбраната годината, в която Военната академия бележи век от създаването си, е и ключова година за промените във военното ни обучение: „Предстои внасянето в Министерски съвет на новите държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалности от професионалното направление Военно дело. От учебната 2012/2013 г. срокът на обучение в академията ще бъде намалена от две години на година и два месеца. Въвежда се начален 360-часов модул за обучение по английски език преди същинското обучение, завършващ с изпит по стандартите на НАТО. Това е нова крачка към подобряване на езиковите умения и оперативната ни съвместимост в рамките на НАТО. Така в навечерието на вековния юбилей рамката на новия облик на Военната академия вече е поставена".

На 20 април 1912 година, с указ номер 26 цар Фердинанд I утвърждава Закона за Военната академия, а 18 дни по-късно нормативният акт влиза в сила с публикуването му в Държавен вестник.

Военната академия тържествено отбеляза 100годишнината си
netinfo

По повод годишнината министър Ангелов и началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов наградиха военнослужещи и цивилни служители на академията, постигнали високи резултати при изпълнение на служебните си задължения. Празникът продължи с тържествено събрание и концерт на въоръжените сили на Република България.