/ iStock/Getty Images
Оранжев код за вятър е обявен във Видин, Монтана, Враца, София, Ловеч, Перник, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Сливен, Бургас, Търговище, за утре - 18 ноември, предупредиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Жълт код за вятър е обявен в Плевен, Велико Търново, Русе, Хасково, Ямбол, Пазарджик, Благоевград, Смолян, Кърджали.

жълт и оранжев код за 18 11
НИМХ

През следващото денонощие ще е ветровито със силен и бурен северозападен вятър, който през нощта срещу неделя в Североизточна България ще се усилва до ураганен. С усилването на вятъра температурите ще се понижат.

През нощта валежите в страната ще продължат, в повечето райони ще са от дъжд, по-значителни в Южна България, а в планинските райони на Западна България - от сняг.

Минималните температури ще са между 1° и 6°, в София - около 1°.

В събота преди обяд валежи ще има в Южна и Източна България, предимно от дъжд, по високите полета - от дъжд и сняг. След обяд сняг ще завали и в Североизточна България, а през нощта срещу неделя и в югоизточните райони. Със застудяването в нощните часове за кратко там ще се образува тънка снежна покривка. Максималните температури ще са 3°-8°, в София - около 3°.

Първи прояви на зимата: Жълт код за дъжд в част от страната, на места ще премине и в сняг
  
По Черноморието ще преобладава облачно време с валежи от дъжд, значителни по южното крайбрежие. Ще е ветровито със силен и бурен вятър, който през нощта срещу неделя по северното Черноморие ще се усилва до ураганен. Максималните температури ще са 11°-13°. Температурата на морската вода е от 10° по северното крайбрежие до 15° по южното. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала, през нощта срещу неделя по северното крайбрежие вълнението ще се усили до 5-6 бала.
  
Над планините ще преобладава облачно време с валежи главно от сняг. В масивите от Западна България и по старопланинското било ще се образува  снежна покривка. Ще духа силен и бурен север-северозападен вятър и ще има условия за виелици и навявания. Максималната температура на височина 1200 m ще е около минус 2°, на 2000 m - около минус 8°.
НИМХ/БТА