/ Снимка: Пресцентър ВМС
До средата на 2020 г. Военноморските сили ще разполагат с два нови минни ловеца, които ще бъдат купени от Холандия, каза днес командирът на военния флот контраадмирал Кирил Михайлов, който откри благотворителен Коледен базар в Адмиралтейството. По традиция набраните средства се даряват за децата, чиито родители са загинали при изпълнение на служебния си дълг.

До 20 декември се очаква да приключи работата на комисията, която разглежда офертите за строителството на нови многоцелеви кораби за ВМС, допълни Михайлов. По думите му кандидатите са останали само двама и има вероятност през следващата година да започне реалната работа по изпълнението на проекта.

ВМС раздаде 200 литра рибен курбан (СНИМКИ)

В дълг сме към военнослужещите и техните семейства, каза още Михайлов. По думите му освен заплащането, за спокойствието на хората има значение и социалната среда. Нужно е да се направи всичко необходимо военнослужещите да се чувстват спокойни и да мислят как по-добре да служат и да решават задачите, които са им поставени, а не да се притесняват за бита на семейството си, посочи Михайлов.

Командирът на ВМС каза още, че проведената през тази година кампания "Бъди войник" е била успешна и е дала възможност на хора, които никога не са имали досег с въоръжените сили, да видят отблизо какво прави всъщност армията. Тя допринесе и за попълване на състава на Военноморските сили, като при проведените конкурси за нови матроси, са назначени близо 160 души, обясни Михайлов. И допълни, че се работи активно кампанията да бъде продължена и през 2020 г.