ВМРО организира протести заради надписаните сметки за ток
ВМРО организира протести заради надписаните сметки за ток / netinfo

ВМРО ще организира масови протести на пловдивчани пред централата на “Електроразпределение”, ако до седмица собствениците от австрийската компания EVN не декларират, че ще преизчислят надписаните сметки на всички абонати за месец септември. Това предупреди общинският съветник Илко Илиев.

Паралелно с това организацията изпраща сигнал до прокуратурата за надписване на консумация на електроенергия, като прилагат фактури на трима абонати, на които за периода на извънредното отчитане не е начислен отстатъкът от неизползваните 75 киловат/часа по евтината тарифа.

В декларация ВМРО поиска още от EVN да обяви дълга за ток на “Столипиново” и да посочи кой и по какъв начин го изплаща.

Категоричната позиция на председателя на Управителния съвет на EVN Щефан Шишковиц е, че размерът на задълженията на клиентите е търговска тайна. Затова няма информация с колко е нараснал в последните 2 години дългът на ромските махали, който при приватизацията надхвърляше 7 млн. лева.

От ВМРО настояват още австрийската компания да отговори, дали е вярна неофициалната информация, че ежеседмичните чартъри за ръководството до Виена и обратно са за сметка на “Електроразпределение” – Пловдив, както и да публикува инвестиционната си програма и да обясни защо не я изпълнява.

Инвестиционните задължения на австрийските собственици са само предмет на лицензията им, но няма задължителен минимален размер на вложенията, залегнал в приватизационния договор. По същата схема - единствено на база оферирана цена - се подготвя и окончателната продажба на пловдивската „Топлофикация” на EVN.