/ Thinkstock/Getty Images
Цялото интервю с Владимир Талев чуйте тук
99585
Цялото интервю с Владимир Талев чуйте тук
  • Цялото интервю с Владимир Талев чуйте тук
С омраза не се влиза в Европа. Кражбата и фалшифицирането на история и литература е светотатство и престъпление, което е наказуемо. Тази позиция изрази пред Дарик Владимир Талев – син на големия български писател Димитър Талев, от чието рождение честваме 120 години.
 
Договорът с Гърция от Преспа за името Северна Македония Владимир Талев нарече политическо жонгльорство. Според него Македония е просто Долна България и рано или късно тя ще се сближи със сестрите си в Горна България – Мизия, Тракия и Добруджа. Договорът за добросъседство между България и Република Македония казва, че не познава, но и не вярва на този документ, защото е дело на политици, които се съобразяват с изискванията на деня. В отношенията си с Република Македония, България трябва да действа със самочувствие, категоричен е Владимир Талев.

Наследници на Талев дават на европейски съд Република Македония
 
За издаването в Република Македония на произведения на Димитър Талев, преведени и с променено съдържание, синът на писателя научава от медиите. Казва, че се чувства ограбен, с накърнена гордост: "Това е кощунство, престъпление! Навсякъде "българин" е заменено с "македонец" и където е писано "българско", е заменено с "македонско". Липсват и около стотина страници от оригинала на "Железния светилник" и с това се изменя цялата същина. Аз не мога да си представя, че тази част между Охрид и Крива паланка иска да влезе в Европа. Тук има известни правила. Не може като джебчия да вземеш това, което ти харесва и да вкараш своите погрешни мисли в някакво правило. Не може така! Преводът според мен е абсолютно излишен. Хората в Македония могат спокойно да си го четат на български книжовен език. Ние сме решили с европейските съдилища да съдим не Македония, защото тя е българска провинция. Ние ще съдим Република Македония заради тези фалшификации".
 
Към Република Македония България трябва да действа със самочувствие, категоричен е Владимир Талев: "Самочувствието е нещо много важно. С такова самочувствие трябва да действаме с Македония. Да знаят, че те са наша провинция. Мизия, Тракия, Добруджа и Македония - така е било и така ще бъде. Убеден съм. Горна България е от няколко сестри съставена, а Македония е една и дълго време беше изолирана от хора, които нищо друго нямаха в главата си, освен да се ръководят със своите политически цели да унищожат всичко българско. С омраза не се стига на далеч. Тя се усеща тази омраза - рушат наши паметници.... Това са толкова примитивни, духовно низки деяния".

Чалгата посегна на Вапцаров (ВИДЕО)
 
Владимир Талев вярва, че в съвременна Европа ще се създадат условия за сближаване на хората от България и Република Македония, защото те са един народ.