ВиК - Сливен апелира за икономия на вода
ВиК - Сливен апелира за икономия на вода / netinfo

Сливналии да пестят водата и да подават сигнали до дежурните диспечери на „ВиК” за аварии и злоупотреби, призова ръководството на водоснабдителното дружество в Сливен. В прессъобщение до медиите „ВиК” – Сливен апелира за икономично изразходване на водните ресурси, с оглед безводието и сушата в Югоизточна България, които засягат и сливенска област. Водоизточниците в населените места с гравитачно водоснабдяване са с минимален дебит, какъвто не е имало от години, се казва в прессъобщението.

Според ръководството на водоснабдителната фирма водният резерв в яз. ”Асеновец” край Сливен е малко над 18 млн. куб.м. Водоемът разчита основно на постъпления на вода от снеготопенето и валежите. Но тъй като през зимата не падна сняг, а пролетните дъждове бяха 10 литра на кв.м. в язовира влизат едва по 100 литра в секунда от реките Беленска и Асеновска, които са полупресъхнали.

За да съхрани наличните количества в язовира, водоснабдителното дружество подава вода от помпените станции на река Тунджа. Това оскъпява тройно разходите за ток. С изразходването на голям обем средства за електроенергия съществува риск от компрометиране на инвестиционната програма на дружеството, става ясно от прессъобщението. Според ръководството на „ВиК” загубите на дружеството са 68-70%, въпреки непрекъснатите ремонтни дейности. Това се дължи както на старата водопреносна система, така и на кражбите на вода.

Констатирани са много злоупотреби, с включени преди водомерите тръби, както в Сливен, така и в промишлената зона. Направените проверки са установили дори поливане на домашни оранжерии с неотчетена питейна вода. Въпреки това „ВиК” взема всички мерки за икономии на вода и може да гарантира, че воден режим тази година няма да има, се казва в прессъобщението.