/ БТА
Вицепрезидентът Илияна Йотова е на посещение в Албания. Там тя се срещна с председателя на албанския парламент Линдита Никола.

В началото на срещата Йотова благодари на Никола за посрещането и потвърди много добрите двустранни отношения между двете страни.

Линдита Никола също благодари на вицепрезидента за посещението и каза, че за тях е удоволствие да посрещнат Йотова в парламента на Република Албания.

"Бих искала още веднъж да потвърдя нашите много добри и стабилни отношения. Те имат отношение към европейската перспектива и развитието на целия регион. Те, разбира се, се базират на исторически, културни и човешки връзки, които нашите два народа имат. Бих искала да благодаря за подкрепата на България за започването на преговорния процес (за членство на Албания в ЕС)", заяви председателят на албанския парламент Линдита Никола.

Тя допълни, че би искала задълбочаване на двустранните отношения между България и Албания в икономическата област.

Йотова и Никола проведоха среща при закрити врата, след това вицепрезидентът подари на председателя на парламента на Албания статуетка от злато под формата на роза и заяви, че тя е символ на България и е известна по целия свят, тъй като е в основата на най-благоуханните масла. "Решихме, че този символ в злато ще бъде един от най-подходящите подаръци за Вас", допълни Илияна Йотова.

Линдита Никола благодари на българския вицепрезидент и заяви, че статуетката ще бъде изложена на рафта с подаръците в албанския парламент, където всички посетители на парламента ще могат да я видят.

Йотова подари и копие от преведената на албански книга на доц. Спас Ташев, посветена на българите в Албания.

Председателят на албанския парламент подари на вицепрезидента Илияна Йотова елемент от албанския фолклор – брошка с албански мотиви, която, както и двете потвърдиха, сближава двата народа заради подобните декоративни елементи, които и българите, и албанците имат.

Вицепрезидентът заяви пред председателя на албанския парламент, че с нейно позволение няма да разполага подаръка на рафта с подаръци в България, а ще я носи на своето сако.

След срещата вицепрезидентът Илияна Йотова даде брифинг с подробности за посещението си в Република Албания до момента.
Магдалена Димитрова/БТА