/ ThinkStock/Getty Images
Вицепремиер да ръководи Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, настояват НПО-та
99432
Вицепремиер да ръководи Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, настояват НПО-та
  • Вицепремиер да ръководи Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, настояват НПО-та
Национално представителните организации на хората с увреждания не са съгласни с предложението на ГЕРБ социалният министър да стане председател на бъдещия Национален съвет за интеграция на хората с увреждания с промени в днес гласувания законопроект. Според техни представители председател на консултативния орган трябва да бъде вицепремиер, за да има тежест да насочва нужните политики към реализация.
 
За Валери Симеонов темата с оставката е вече приключена

Вицепремиер трябва да ръководи Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, както е заложено към момента в новия закон за хората с увреждания. Позицията е на Веска Събева от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия и на Васил Долапчиев от Съюза на слепите - две от национално представителните организации на хората с увреждания. По думите на Долапчиев на този пост е бил заеман от вицепремиер през 90-те години, преди да се въведе сегашният закон.
 
"За да бъде достатъчно висока позицията на Националния съвет, трябва да бъде вицепремиер", заяви пред Дарик Веска Събева.
 
"Ние отдавна се борим да бъде възстановено нивото, защото сме дълбоко убедени, че рангът на вицепремиера дава по-голям мащаб на политиката. Второ, като ресорен ръководител на няколко министерства, които решават и координират процесите в сферата на хората с увреждания, той ще може да управлява по-ефективно процеса. Фатална ще бъде грешката, ако изгорим юргана заради бълхата", коментира и Васил Долапчиев.
 
ГЕРБ предлага социалният министър да остане председател на Съвета за хората с увреждания

Самият той не вижда проблем вицепремиерът Валери Симеонов да заеме този пост, тъй като председателят има формални функции и би разчитал на експертизата на социалното министерство.
 
"Поради различни причини предполагам, че вицепремиерът рядко пряко ще ръководи заседанието. Оперативно вероятно това ще го върши министърът на социалната политика, както и досега", поясни Долапчиев.
 
Валери Симеонов: Поднасям своите извинения на всички обидени (ВИДЕО)

Въпреки обявената от ГЕРБ поправка в закона, която няма да даде възможност на вицепремиера Валери Симеонов да оглави Националния съвет, днес Симеонов заяви, че няма да подаде оставката си и ще продължи да присъства на съвета, когато бъде поканен.