Велчев за ареста на Илиев: Не очаквах да се стигне дотук
Велчев за ареста на Илиев: Не очаквах да се стигне дотук / снимкa: Sofia Photo Agency

По повод ареста на бившия главен секретар на МВР Илия Илиев главният прокурор Борис Велчев заяви, че не е очаквал такъв развой на събитията.

Преди заседанието на Висшия съдебен съвет главният прокурор заяви, че не е очаквал да се стигне дотук и до такъв развой на събитията. Това е решение, което е било взето в последния момент вчера, но въпреки това, по думите на Велчев, не е било нито необмислено, нито лесно.

На този етап това е всичко, което мога да кажа, категоричен бе главният прокурор.

Арестът е бил по преценка на наблюдаващите прокурори. Велчев обясни единствено, че той е във връзка с образувано досъдебно производство, по което се събира различна информация, касаеща различни лица и техни различни действия.

Главният прокурор заяви, че не може да прави коментари какво точно се случва в МВР и добави, че е по-добре информацията да се каже тогава, когато се изясни.

Борис Велчев отказа да конкретизира дали Илия Илиев е арестуван по същото дело, по което и бившият директор на ГДБОП Иван Иванов.

Илия Илиев подаде оставка в края на 2007 година, след като съобщи, че е бил подведен да подпише оперативна комбинация за издаване на български паспорт на сръбския наркотрафикант Будимир Куйович.

В началото на 2008 година обаче Илиев съобщи, че в крайна сметка операцията е довела до успех, като при нея са били задържани голямо количество наркотици и самият сърбин Будимир Куйович. По-късно от ръководството на МВР опровергаха тези твърдения на главния секретар.
 
ПОВЕЧЕ ЗА СКАНДАЛА В МВР ЧЕТЕТЕ В ИНТЕРВЮТАТА С ВАНЬО ТАНОВ, АТАНАС АТАНАСОВ, ДИМИТЪР ИЛИЕВ И ЦВЯТКО ЦВЕТКОВ.