Илия Илиев
Илия Илиев / Sofia Photo Agency

Роден в град Тръстеник, област Плевен, на 7 август 1961 година. Завършва висше образование във Великотърновския университет, специалност “История”.

През 1984 година започва работа в структурите на МВР в Плевен от най-ниското сержантско ниво и е назначен за младши полицейски инспектор. Работил е като началник група “Криминална полиция”.

През 1992 година е назначен за старши полицейски командир на групата за охрана на масови мероприятия в Плевен. През 1997 година става началник на Първо РПУ в града. През следващата вече е началник на регионална гранична секция - Бургас към Национална служба “Гранична полиция”.

На 19 декември 2001 година полковник Илиев е назначен за директор на РДВР Плевен.

На 17 декември 2003 година с указ на президента на Република България е назначен за директор на Национална служба “Полиция” и му е присъдено звание генерал-майор.

От 2004 година генерал-майор Илия Илиев е вицепрезидент на Асоциацията на директорите на полицията на страните от Югоизточна Европа /SEPCA/.

С Указ №296 от 21 септември на президента на Република България ген.-майор Илия Илиев е удостоен със званието “генерал-лейтенант” и е назначен на поста главен секретар на МВР.

Генерал-лейтенант Илия Илиев е женен и има две дъщери.

Източник: Официалният сайт на МВР