Ваньо Танов: Смятам, че няма причини да бъда арестуван
Ваньо Танов: Смятам, че няма причини да бъда арестуван / снимки: Sofia Photo Agency, БГНЕС
Бившият директор на ГДБОП Ваньо Танов и Николай Свинаров, депутат от БНД и член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, в инервю за предаването „Денят започва” по БНТ

Очаквате ли да бъдете арестуван и вие? Има такова очакване, споделено от Цвятко Цветков в медиите днес.

Ваньо Танов: Не съм чел изказването на Цвятко Цветков, но аз смятам, че няма никакви причини да бъда арестуван.

А очаквате ли?

Ваньо Танов: Е, това вече е въпрос на преценка на прокуратурата и какво се цели с тези арести.

Вчера бяха разпространени снимки в интернет по информационните агенции, в нашия репортаж в централните новини ги имаше от агенциите, има ги вестниците. “Тройка по обяд”, вие заедно с Атанас Атанасов и с колегата Георги Коритаров. Коментарът на вътрешния министър беше, че тези снимки илюстрират техниката на клеветата, клюката и манипулацията. По думите му това е свидетелство как вие се организирате и се подготвяте. Че се спестява информация, за да бъде дадена друга, че се служи с клевети и неистини.

Ваньо Танов: Това, което казва министърът на вътрешните работи, аз твърдя, че въобще не е вярно, защото повод за срещата с г-н Коритаров беше това, че сутринта във вестниците аз прочетох, че Валентин Петров обявява, че събира материали за дело за клевета. Аз поисках от г-н Коритаров, той каза, че се намира в момента в центъра в точно това заведение, да го попитам възможно ли е по гражданско дело да бъде изваден записът от интервютата, които съм давал, защото те могат да бъдат единственото доказателство кой какво е казал в тези интервюта.

Знаехте ли, че там ще бъде ген. Атанасов? Припомня се отпреди дни ваш коментар, че с него сте в обтегнати отношения, а последващият коментар след снимките е, че от тях не се вижда някаква обтегнатост във вашите отношения.

Ваньо Танов: Ами де факто и срещу него, и срещу мене ще бъде образувано, поне така се твърдеше в медиите, ще бъде образувано дело за клевета. По всяка вероятност г-н Коритаров след проведения разговор му е звъннал и на него, тъй като и двамата сме потърпевши по този въпрос.

Отношенията са ви обтегнати, и в момента го казвате. Или вече не?

Ваньо Танов: Не, аз обтегнати, г-н Атанасов е човекът, който е отправял най-сериозни критики срещу мене. Това, че в един момент по някакви причини съвпада това, което аз съм искал да кажа в тази държава, с това, което и той иска да каже, не означава нищо друго. Освен това, че примерно в момента и двамата се стремим да кажем истината в обществото.

Смятате ли действително, че снимката, ъгълът, под който е направена, води до извода, вашия извод, че именно главният секретар Валентин Петров е направил тези снимки от съседната маса?

Ваньо Танов: Аз нямам съмнение, че тази снимка е направена от ген. Валентин Петров, защото той беше точно на съседната маса, джиесемът му е хванал част от масата, друг е въпросът как г-н Валентин Петров знае, че аз съм в това заведение, по този начин не разконспирирва ли оперативни средства, защото по всяка вероятност сигурно аз съм под наблюдение.

Смятате, че сте под външно наблюдение?

Ваньо Танов: Ами не мога да си обясня по друг начин. Ако ви звънна по телефона и след пет минути се срещнем в едно заведение и още след пет минути пък дойде Валентин Петров със съветника си, аз мисля, че това е една такава демонстрация, как да го нарека, може би повече отива на простотия и опит да бъде направен някакъв психологически натиск.

Споменахте, преди да влезете в студиото, че сте забелязали и друг оперативен работник в заведението?

Ваньо Танов: Не, това са мои предположения, защото тази сутрин видях и втора, по-различна снимка, която според мен може да бъде извършена от оперативна служба, и ако това е така, вече нещата стават много груби. Да бъде предоставена снимка от примерно Дирекция "Оперативно издирване" /ДОИ/, за да излезе в медиите, защото в заведението не е имало фотографи. След това той, ние бяхме абсолютно спокойни, защото в края на краищата в тази държава не е престъпление да си пиеш кафето и да разговаряш с когото и да било, направи комбинация и понеже се говори за ченгиджийски истории в генералски, аз мисля, че точно те правят тези истории, защото беше повикан журналист, ужким му се дава интервю, за да види, че сме тримата на една маса.

Журналистът от “Стандарт” имате предвид?

Ваньо Танов: Мисля, че всичко е много-много, как да кажа, тъпо.

Не се ли срутва обаче версията, че вътрешният министър е бил уведомен за действията и връзките на Иван Иванов, от твърденията и всъщност самият арест на Илия Илиев с мотива, че всъщност той е знаел за разработката, той е спестил информацията, той не е информирал Румен Петков?

Ваньо Танов: Постоянно в медиите слушам, че имало разработка срещу Иван Иванов.

Или е прихванат по други разработки?

Ваньо Танов: От това, което излиза, аз категорично съм сигурен, че срещу Иван Иванов не е имало разработка. Въпросът трябва да бъде защо не е имало разработка срещу Иван Иванов. Защото технологията е такава, доколкото разбирам, тази карта е прима карта, тази прима карта е могла да бъде във всеки един от обектите, които са разработвани. На по-късен етап тя да е дадена примерно на Иван Иванов и да са протекли тези разговори. Тя да е качена по друг повод и да са протекли тези разговори. Тя да е качена по друг повод и да са протекли тези разговори. Въпросът е следният: при протичането на тези разговори няма начин как да не се докладва чрез главния секретар на министъра...

Ако главният секретар Илия Илиев не го е направил?

Ваньо Танов: Шефът на ДОТИ ще го направи. Освен това тези стенограми, които бъдат изготвени от използването на специални разузнавателни средства, отиват в службата заявител. Тя след като направи всички установки и стане ясно, че се касае за служител на ГДБОП, и то зам.-директор тя също по свой ред трябва да уведоми министъра. Няма друга процедура. И при условие, че е тази процедура, която говори, че те трябва да са уведомени, затова ви казвам важното е следващият въпрос. Защо, ако са били уведомени, Иван Иванов не е заведен на разработка, защото нормално е тази карта, по която е протекла тази информация, ако не изтича информацията, вярно, предните съобщения нямат никаква правна стойност, но с тази карта спокойно можеше да се отиде в съда, да се докладват материалите, първо на прокуратурата и да се вземе искане за тази карта на името на Иван Иванов.

Ако Илия Илиев не е спрял дотам?

Ваньо Танов: Целта е била според мене да спре дотам нещата, защото това се случва, доколкото разбирам...

Въпросът е чия цел е била?

Ваньо Танов: ...октомври-ноември. Ами целта е да се прикрие Иван Иванов.

От кого?

Ваньо Танов: Аз казах каква е процедурата. Значи трябва да знае министърът, трябва да знае главният секретар, значи някой от тях трябва да е спрял дотук нещата, за да не продължат. В това съм категорично...

Или е Илия Илиев, или е Румен Петков.

Ваньо Танов: Ами не знам Илия Илиев да е бил тогава главен секретар или Валентин Петров. Но това е, твърдя, е категоричната процедура и тя е свързана с вътрешно нормативни документи, които никой няма да си позволи да наруши, защото ще отиде на военен съд.

Така. Вие докладвахте, ген. Танов, пред вътрешната комисия разни неща, после в прокуратурата по време на разпита сте ги споделили. Зададен е бил въпрос от Атанас Атанасов засичани ли са срещи между министър Румен Петков и известни дупнишки бизнесмени, за т. нар. братя Галеви става дума тук. Може би трябва да уточня, че аз вчера направих опит да се свържа с тях, препредадоха ми, че те никога не са се срещали с Румен Петков и няма какво да се коментира оттук насетне нещо допълнително. Въпросът е в това дали докладвахте някаква конкретика за тези срещи, за които има и становище от Петко Сертов, от ДАНС.

Ваньо Танов: Моята позиция е много деликатна в момента. Ако аз съобщя факти, които са предмет на разработката , на мен веднага ще ми бъде образувано дело за изтичане на класифицирана информация.

Според това, което чета във вестниците, отговорът е бил да.

Ваньо Танов: За голямо съжаление голяма част от информацията, която е съобщена в комисията, един път излиза председателят на комисията и казва, че не съм съобщил никакви факти, друг е въпросът, че са очаквали документи. Няма как да очакват от мен да занеса документи, защото документите са в службите. И аз, тръгвайки от тази служба, няма да взема секретни документи да ги нося с мен. Това, което аз съм притежавал като документи, при напускането, аз съм го дал и това е процедурата.

А извън документите вашите знания свидетелстват ли за такива срещи?

Ваньо Танов: Но важното е, че от тази комисия изтича информация. И след това с мене се правят телефонни разговори, интервюта и т. н. и ми се подава вече изтекла информация, за да мога аз да я потвърдя и по някакъв начин за да попадна под ударите...

Затова ли няма да потвърдите информацията, която излезе примерно от ген. Атанасов, че отговорът на ДАНС е бил положителен? Положителен на въпроса дали е имало среща с братя Галеви.

Ваньо Танов: Ами ако ДАНС е отговорила, че отговорът е положителен, значи е положителен. Аз в протоколите за разпит във Военна прокуратура съм обяснил точно и подробно как стоят нещата.

Само да чуем в такъв случай, след като не искате да потвърдите информация поради опасения, че ще издадете класифицирана информация, да чуем тук г-н Свинаров. Разбрахме, г-н Свинаров, че е пратено становище от г-н Петко Сертов по отношение на повдигнатия по време на заседанието на вътрешната комисия въпрос има ли данни за засичани срещи с дупнишки бизнесмени и министър Петков. Положителен ли е отговорът?

Николай Свинаров: Ами аз вчера се запознах с тази справка и тя има гриф за секретност, така че няма как да ви отговоря на този въпрос.

Не се ли получава абсурдната ситуация да не може да се стигне до истината заради този гриф за секретност?

Николай Свинаров: Напротив, аз се надявам, че до истината хората, които се запознаха с материята и работят по случая, ще бъдат запознати в детайли. Нека да напомня, че днес заседанието на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред продължава и ще има нови изслушвания. Така че нямам никакво съмнение, че ще стигне до истината.

За да не ви питам какво пише в тази секретна справка, ще ви попитам верен ли е един цитат от ген. Атанас Атанасов, който казва, че отговорът е положителен на поставения от него въпрос за среща между дупнишки бизнесмени и министър Петков. Този цитат верен ли е, или не? Не ви питам за съдържанието на справката.

Николай Свинаров: Ами в съдържанието на справката друго освен отговора на този въпрос няма.

Цитатът дали е верен?

Николай Свинаров: Какво точно за съдържанието ме питате? Аз няма да коментирам думите на г-н Атанасов. Разчитам в рамките на институциите, в това число в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, всички факти да бъдат изяснени в детайли. Ако това не стане в днешния ден, надявам се да стане съвсем скоро.

Ваньо Танов: Аз съм поканен в 15,30 в тази комисия, там се надявам, че ще мога да изложа всичко, така че...

А между другото по отношение, самият Румен Петков каза в интервю за Петър Волгин по “12+3”, че е имал срещи, и вчера го потвърди, с оперативно интересни лица и това е било в интерес на МВР, полезна информация е подавана, присъствал е друг служител от МВР, всъщност оперативен работник, т. е. документирани, регламентирани са тези срещи и няма нищо смущаващо, е неговата теза.

Ваньо Танов: Аз първо, извинявайте, че ви прекъсвам. Първо става ясно, че там, откъдето се дава информацията, тя изтича към министъра на вътрешните работи. За да бъде принуден, той да обяви за тези срещи предварително, значи в комисията или на други места, където е дадена информация, тя е изтекла към него, защото той де факто си призна, че е правил такива срещи. А що се отнася ...

Лошо ли е?

Ваньо Танов: Не, министърът на вътрешните работи не може да прави оперативни срещи, това е абсурдно. Значи има инструкция за оперативната работа, за агентурната работа и т.н.

Ако са регламентирани?

Ваньо Танов: Там е описано кой как ходи на контролни срещи и т.н. Той може да прави политически срещи с тези лица, но не може да прави оперативни срещи. Това е абсурдно. Това е нов момент в теорията на оперативната работа в МВР.

За кои лица говорим? Той също има право на всякакви срещи, както може би вие в хотел “Кристал палас”.

Ваньо Танов: Ами той в приемния си ден може да посреща когото си поиска, който се запише за среща с него, може да го посрещне в приемния си ден. Може да направи среща с него като политическо лице, където си поиска. Но не може да прави оперативни срещи. Това е просто абсурдно.

Т.е., казвате, че ако срещнете в министерството...

Ваньо Танов: Той иска да легализира, това, което има като информация, иска да го легализира. Това е.

А с кого са били тези срещи, вие докладвахте ли?

Ваньо Танов: Въпросът е, че едната страна получава непрекъснато, тя е страна по въпроса, получава непрекъснато информация какви показания се дават. Има възможност да създава документи, да унищожава документи, а тези, които са от другата страна, нямат такава възможност.

Твърдите ли, че в момента някакви документи се унищожават?

Ваньо Танов: Виждате ли в каква... И в същото време тези хора, които са от другата страна не могат да говорят, защото ще попаднат под ударите на закона. Тази е разликата. И този показен арест на Илия Илиев аз няма да го коментирам дали е трябвало или не е трябвало, но той е показен, служителите, които в бъдеще трябва да бъдат разпитани по тези случаи. Защото и тази справка, която е готвена по Иван Иванов, тя не е написана от началника.там участват по-низши служители. Ами тези, които са провеждали мероприятията и са слушали тези разговори, той не е един човек. И тези в момента трябва да бъдат стреснати и да не могат да дават показания.

Намекнахте нещо...

Ваньо Танов: Защото е нормално един оперативен да си каже: абе, те му скроиха шапката на цял генерал, на главен секретар, че на мен ли няма да скроят, мълча по случая и толкова.

Намекнахте нещо преди малко, който е в ръководството, може да унищожава или да преправя документи. Твърдите ли, че това се случва в момента за някакви минали срещи, за други контакти, за прихванати разговори.

Ваньо Танов: Твърдя, че това е възможно. А аз имам информация, че такива опити са правени, така че...

За какво опити?

Ваньо Танов: Ами за подмяна на документи. Аз няма да ...

Които за какво говорят, какво документират?

Ваньо Танов:  Документират разговори, които са били по време на разработките.

Между кого?

Ваньо Танов: Между лица, оперативно интересни за...

Между Дупница и София ли?

Ваньо Танов: Не мога да ви отговоря на това.

Като междуградски разговор питам?

Ваньо Танов: Ако излезе истината, аз смятам, че няма да излезе, защото всичкото е класифицирана информация, тогава ще стане ясно, аз това исках да обясня, и в комисията, ще стане ясен и случаят „Куйович”, защото в случая „Куйович” е точно тази причината, да не се стигне до определени лица, които са основните производители на синтетика, а той трябваше да бъде отстранен по някакъв начин. Аз затова казвам, че не съм, и сега твърдя, че Валентин Петров не покровителства Куйович. То е точно обратното, той искаше Куйович да бъде извън страната или да бъде в затвора, за да не може да заведе службата до определени обекти, които са много важни за нас.

Този чадър, за който говорите.

Ваньо Танов: И всичкото това, което става и е от кухнята на оперативната работа, започва да се търси възможност да му се придава някаква неправилна процесуална, да бъдат представени действията от гледна точка на кодекса като неправилни, за да може да /.../

Само да уточним. Вклини ми се в съзнанието вашата реплика, че имате информация, че в момента се правят или са правени опити за унищожаване на документи. От какви, междуградски разговори ли, между София и Дупница или какво имате предвид? Много е сериозно, това трябва да се уточни.

Ваньо Танов: Аз ще обясня технологията. В момента всички, Валентин Петров и министърът, разчитат, много добре знаят, че тези стенограми, които са изготвени от провеждането на специални разузнавателни средства (СРС), при условие, че е унищожен материалният носител, те нямат правна стойност. Срещу тях не може да бъде повдигнато обвинение и срещу тях, особено срещу министъра може да бъде търсена политическа отговорност. Защото....Няма правна стойност, защото

Кое няма правна стойност – това, че има разговори между Атанас Петров примерно и между Иван Иванов, няма правна стойност, ако го няма носителят на звука?

Ваньо Танов: Разбира е, че няма правна стойност. Процедурата е такава, когато приключи една, приключат мероприятията, ако по време на експлоатацията на тези мероприятия са придобити данни, които могат да бъдат използвани в процеса, се изготвят веществени доказателства. И те се изготвят на хартиен носител, подписан от шефа на ДОТИ. Един екземпляр заедно с материалния носител отива в съда и се съхранява, докато приключи делото. Другият хартиен носител отива по делото. Но винаги в съдебна фаза, ако някой оспори тези разговори, стои материални носител като гаранция в съда.

Искате да кажете, че онова, което чете цяла България като фонограма, няма правна стойност, ако...

Ваньо Танов: Няма, разбира се. Ако е, първо, някой трябва да поиска това да бъде изготвено като веществено доказателство. В случая не може да бъде изготвено, дори да бъде поискано. Защото става ясно от това, което излиза в медиите, че мероприятията не са били срещу Иван Иванов. Те са били срещу друг обект.

Чу се това, да, разбрах ви.

Ваньо Танов: И по всяка вероятност този обект или е предоставил тази карта на Иван Иванов или при получаването на информацията за този обект, че притежава тази карта, е станала някаква грешка.

Само още един важен детайл. Оперативно интересните лица, когато те могат да бъдат полезни за работата на МВР или на други служби, сътрудничат ли ДАНС. Има ли такива и оперативни интересни лица според вас в момента?

Ваньо Танов: Всяка оперативна служба, в това министерство оперативните служби основно са НСБОП, сега ГДБОП и Национална служба „Сигурност”(НСС). Тези служби винаги могат да...

Да използват такива лица.

Ваньо Танов: Могат да използват такива лица, когато тези лица дадат данни за деяния, които са с висока степен на обществена опасност. И там е разковничето, защото тези лица могат да бъдат обвинени по дела с ниска степен на обществена опасност. И прокуратурата може да прави тази договорка, че ако те дадат важни, примерно вие сте крадец и сте станали свидетел на убийство, прокуратурата може да направи тази уговорка вие да станете свидетел по това убийство и да ви освободи или да ви гарантира минимална наказателна отговорност за кражбата.

Този принцип, който развивате, дали в случая не важи с примерно бизнесмени, пак се споменават навсякъде, от Дупница, които са били полезни в една или друга степен. Така ли е в случая.

Ваньо Танов: Това не може да го направи министъра. Пак казвам, това трябва да го правят оперативните служби. Министърът даже като политическо лице не би трябвало да знае кой са агентите, защото той днес е министър, утре не е министър. Ако той знае цялата агентура на МВР, утре в качеството си на политик може да я изнесе. Затова казвам, че просто е абсурдно и той /.../

Добре, да завършим така, както започнахме. Всъщност не очаквате, казахте, че няма основания да бъдете арестуван, но не изключвате този вариант.

Ваньо Танов: Нищо в тази държава в момента не може да се изключи. /.../ е сериозна и е на живот и смърт.

На живот и смърт?

Ваньо Танов: Да. Защото, ако стане ясно какво е ставало в МВР поне за периода, в който аз съм бил, тези две години, аз затова и излязох и казах, че излизам от системата, защото...

Вие прикривате ли нещо поради невъзможност да...

Ваньо Танов: Проблемът е, че аз не съм прикривал нищо, но имаше огромна невъзможност да се работи по ето такива причини.

Имаше ли натиск, заради който трябваше да потулвате един или друг случай? И в момента тези потулени случаи да стоят като резерва за атака срещу вас? Ако сте се вкарал в грехове, в момента да има натиск срещу вас заради тези стари прегрешения?

Ваньо Танов: Точно за това, че не съм се вкарал в грехове, аз избрах пътя да напусна МВР, за да не се вкарвам в грехове. И точно това е проблемът сега на всички, понеже аз нямам грехове, няма как да бъда пречупен, за да не говоря.

Няма нещо срещу вас в момента?

Ваньо Танов: Абсолютно съм убеден.

По нечия молба отгоре?

Ваньо Танов: Значи винаги срещу един човек може да бъде скалъпен компромат или каквото и да било. Аз смятам, че истината няма давност и каквото и да се направи в края на краищата, ако има обективност, ще се види, че това е манипулация.