Скандалът в МВР
Скандалът в МВР / снимка: БГНЕС

Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов, журналистът от вестник „Стандарт” Димитър Илиев и Цвятко Цветков, бивш секретар на МВР в интервю за „Коритаров Live” по Нова телевизия.

Започва “Коритаров Live”, още за скандала в МВР - една от последните фази на безпринципност и странности – папарашките снимки, които бяха разпространени вчера, а днес практически в цялата преса. Ето я снимката, тя се вижда на тази плазма. Колега Илиев, бих искал да започнем с вас. Това е масата, на която вие дойдохте по-късничко и на която стоеше Валентин Петров и неговият помощник Иван Йовчев, нали така.

Димитър Илиев: Така, да.

Ако се опитаме да направим анализ на ъгъла на снимане, какъв извод може да бъде направен, простичък, откъде е снимано?

Димитър Илиев: Анализите са нещо... Аз бих искал да започна, може би, с това как се озовахме там.

Да, но първо да ви попитам кратичко. Като гледате така, откъде е снимано? От човека, който...

Димитър Илиев: Най-вероятно от човека, който е седял...

На тази маса.

Димитър Илиев: ... до прозореца или пък зад прозореца. Но анализите са нещо, което ние започнахме да си правим още с появяването на снимката вчера следобед.

И какви изводи направихте?

Димитър Илиев: ... когато стана ясно въобще, че има някакви снимки. Защото за мен самия беше много изненадващо, когато се появиха някакви снимки, просто защото аз за себе си знаех, че нямам снимка от това събитие и даже съжалих, че нямам снимка. Защото, така говорейки си за тази среща, за мене новината не беше очевидно, че г-н Коритаров се среща с Атанас Атанасов и Ваньо Танов...

То е нормално да се срещам.

Димитър Илиев: ... а засичането в едно и също заведение и това, че на три метра един от друг стоят главният секретар Валентин Петров и неговият опонент Ваньо Танов. Още повече, стана ясно, че Валентин Петров завежда дело за клевета и т.н.

Само ще обърна внимание. Ако снимката е правена зад масата, тоест отвън на заведението, ще личи човекът, който би стоял в гръб или ще има някаква друга преграда. Следователно снимката е правена от човек, който стои на масата. Нали така?

Димитър Илиев: Първо, снимките са пет. По принцип логиката е такава, по принцип от петте снимки става ясно, че те са снимани в един отрязък от време. В един момент масата е празна, в един момент се появява някакъв натурален сок, след това се появява...

Кафе.

Димитър Илиев: Газирана вода и кафе, очевидно след като аз съм отишъл. И затова по-интересно е да се разкаже историята от гледна точка на това дали някой е планирал предварително нещата.

Да, кажете.

Димитър Илиев: Понеже сутринта ние направихме интервю, имам интервюта и с Валентин Петров, и с генерал Танов днес в “Стандарт”, понеже направихме интервю с Танов, който разказа много интересни неща от гледна точка на това, че няма механизъм въобще в държавната администрация, който да бори корупцията. В смисъл, някой, за да докладва, ако види примерно, стане свидетел на престъпление, в което участва служител на МВР, той не може да отиде самостоятелно в прокуратурата, а трябва да докладва...

Така, това ще го прочетат вашите читатели. И така, правите интервюто и?

Димитър Илиев: Веднага звъннахме на Валентин Петров от гледна точка на това, че трябваше да стане ясно за тази справка. В края на краищата има ли разследване срещу Иван Иванов или няма. Първоначално той отказа. След няколко минути звънна и каза, ако можеш ела в кафенето на “Кристал палас” на улица “Шипка”. Аз отидох да направя интервю с него, което си представях, че ще стане около цяла страница, за да можем да направим един сблъсък между двамата генерали.

Там ли направихте интервюто?

Димитър Илиев: Не. Когато отидох, първото нещо, което той му се стори най-интересно, бе, че на съседната маса стои една група заговорници.

Кой каза “заговорници”, той ли?

Димитър Илиев: Валентин Петров. В смисъл, ето депутатът Атанас Атанасов и генералът Танов, които обявиха, че не могат да се гледат, че не се понасят, погледни ги как говорят задушевно на тази маса.

Това каза Петров?

Димитър Илиев: Да. И аз казах това не е новина, защото ние същия ден бяхме пуснали същата снимка с генерал Атанасов и Ваньо Танов.

Имаше ли нещо необичайно, докато бяхте на масата? Направили ви впечатление някой да се опитва да снима, да си играе с GSM?

Димитър Илиев: Аз този въпрос много си го задавах впоследствие. Аз през цялото време бях изненадан от това, че той каза няма да има интервю, просто защото това било важно, в смисъл да не им притесняваме на хората срещата и т.н. Което мен много ме изненада. В този смисъл, че аз бях подготвен да говорим и то сериозни неща. И се опитвах през цялото време всъщност да го убеждавам, че трябва да говори за това кой е направил справката, кой е разписал СРС-та, има ли въобще разработка срещу Иван Иванов законна с разписани СРС-та и т.н. Тоест аз нито веднъж, вие знаете, един GSM, ако се снима с него, ще издава един специфичен сигнал, както примерно фотоапарат, в смисъл GSM-ите така са направени.

Да и какво?

Димитър Илиев: Нямаше такова нещо. Аз не съм чул. И до три часа, когато се появиха тези снимки, аз въобще не съм предполагал, че това събитие...

Вижте, тук нали няма преграда, личи снимката... Има пряка видимост между снимането и обекта.

Димитър Илиев: За съжаление всяка снимка може да бъде така кадрирана, че...

Какво излиза, че е направена със специални разузнавателни средства?

Димитър Илиев: Не знам. Не знам.

И че едва ли не сме следени.

Димитър Илиев: Не знам. Аз лично, г-н Коритаров, не видях той да прави снимка. Поне на мен не ми е направило впечатление. Стояхме на петдесет сантиметра един от друг.

Значи някой друг е направил снимката.

Димитър Илиев: Нямаше някакво действие целенасочено, което...

Така като гледате колегите от “Всеки ден”, защото аз четох информацията, са видели, имало е техен човек и са видели, че...

Димитър Илиев: Да, те се обадиха и казаха, че има техен човек в кафенето.

... те са снимали. Както и да е. Ето обаче тук ще продължим, за да включим г-н Атанасов. Чета ви вестник “24 часа”, думи на Валентин Петров: “Поздравихме се учтиво”, става дума за момента, когато дойде, наистина си казахме “добър ден”. “Поздравихме се учтиво, обясни генералът. Той уточни, че отдавна знае за срещите между Коритаров, Танов и Атанасов”. Извинявам се много, но това заплаха ли е, че ни следят и в частност, че ме следят, внушение, че всичко е под контрол на вътрешното министерство и на кликата, която го управлява ли е това, какво е това? Какво е това “отдавна знае за срещи”?

Атанас Атанасов: Аз първо искам да използвам ефира на Нова телевизия и да заявя като политик: Обвинявам директно вътрешния министър Румен Петков в злоупотреба с власт с цел компрометиране на политически противници. Този човек ни върна в годините преди 1989 година на късния соц, когато Държавна сигурност (ДС), управлявана от неговата партия, разбира се, се разправяше с всички възможни средства с политическите си опоненти, доколкото е имало такива. По този начин се действа сега. Също така искам да кажа на министър-председателя Станишев, че когато говори за ченгеджийски номера, да мисли за сегашното си ръководство на МВР, за което той отговаря. Защото пое отговорност, заставайки зад безобразията на вътрешния си министър. Между другото, това е кризисен PR, в който хората забравиха за спрените пари, за кражбите във фонд “Републиканска инфраструктура”. Хората забравиха за спрените пари по САПАРД и за безобразията вършени с червените фирми и обръчите от фирми на Доган. Хората забравиха за изгорелите във влака и за глупостите на президента, лисичите му истории. Всички тези неща - отвратителни скандали с управляващите, потънаха заради ето тези папарашки истории. Аз очаквам днес, да речем, на пресконференция вътрешният министър да награди с кортик главният секретар Валентин Петров за добре изпълнена оперативна задача тези дни. Защото от свиканата вчера веднага пресконференция след разпространените снимки от Румен Петков, означава, че те стоят зад цялата тази история и тук да изследваме толкова задълбочено, толкова време от къде е снимано – с просто око се вижда, че е снимано от съседната маса.

От масата е снимано, разбира се.

Атанас Атанасов: И да се обясняваме тук... И случайното попадане там на Валентин Петров... Има два начина, по които това нещо може да се случи вчера – или има технически контрол върху разговорите и са ни чули, когато вие ми се обадихте в 11,30 да ме поканите на тази среща...

Да, да...

Атанас Атанасов: ... или някой от нас тримата е на външно наблюдение. Което отново е скандал. Защото вчера на една маса бяхме двама действащи политици, аз съм народен представител, Ваньо Танов е общински съветник, беше кандидат за кмет, и един известен журналист на публично място в центъра на София в 12,30. За какви тайни, за какви заговори говори. Ама тази власт трябва да си ходи. Ние се борим срещу нея. Без заговор. Няма да правим заговори.

Нека да чуем наистина Румен Петков какво говори и ще продължим. Ето го Румен Петков. Това е Румен Петков.

Репортер: Как ще коментирате слуховете, които се носят, че има тайни срещи между Георги Коритаров, Ваньо Танов и Атанас Атанасов?

Румен Петков: Как да го коментирам сега, има – и го казвам съвършено категорично. Днес съвсем случайно бях информиран от мои служители... Аз няколкократно вече говоря за технологията на клеветата, за технологията на клюката, за манипулацията. Това е ярък пример. Тъй че когато се обединят такъв тип хора... Оня ден г-н Танов беше така любезен да сподели пред същия г-н Коритаров, че с г-н Атанасов са в обтегнати. (...) по време на занимателния разговор не е издавал обтегнатост. Не знам, това е твърде гнусно, за да го коментирам.

Това е Петков.

Атанас Атанасов: Ама това е гнусно поведение на министъра.

Какво значи “слухове, които се носят за тайни срещи”? Вижте въпроса, на който отговаря Петров. Среща в центъра на София.

Атанас Атанасов: Отново искам да кажа, няма да се занимавам с този тип. Той дърпа своята партия в правилната за опозицията посока.

Да.

Атанас Атанасов: Да, да, така е. Само че искам да го питам този министър Иван Иванов чий служител е, Илия Илиев чие назначение беше в МВР и до миналата година най-протежираният човек от Румен Петков. Целият този батак кой го създаде в това министерство?

Да.

Атанас Атанасов: Между другото, юни месец ще трябва да чакаме поредния доклад от Европейската комисия и от там се очакваше много сериозен отговор от българското правителство за сериозни мерки срещу корупцията и организираната престъпност. Ето какви отговори дава вътрешният министър.

Да. Между другото, колега Илиев, когато снимките бяха разпространени, обаждаха ли ви се специално, Валентин Петров или някой друг обаждаше ли се специално да се публикуват?

Димитър Илиев: Не, аз не знам такова нещо.

Не знаете. Защото от други места казаха, че специално са им звънели.

Димитър Илиев: Напротив, аз му се обадих и му зададох директния въпрос “Генерал Петров, вие ли снимахте?”.

И той какво каза?

Димитър Илиев: Той каза “не”, в смисъл отрече, което...

Колко трогателно.

Димитър Илиев: Аз нямам как да го коментирам. В смисъл...

Когато стана скандалът с паспорта на Куйович и прословутата заповед за разрешаване на оперативната комбинация, на която е имало подпис на Илия Илиев, Валентин Петров е човекът, който е канил журналисти и им е показвал този документ, за да го видят.

Атанас Атанасов: В един вестник... Понеже говори за технология на клеветата господинът Петков, подаде оставка на 27-и или на 28 беше, на 28 ноември Илия Илиев, като каза, че бил жестоко подведен и никакъв друг коментар, на другия ден един централен всекидневник публикува цялата информация отгоре до долу, която е класифицирана информация. След което от същия вестник ми казаха, че им е предоставена една разработка за Илия Илиев. Кой дава тази информация на медиите, защо прокуратурата не се заеме с този случай, питам аз. Между другото, много е важно да се посочи, за пореден път го казвам, Военна прокуратура работи като поделение на МВР. И министърът, и главният секретар би следвало да отговарят за това, което се случва в министерството, а те всеки ден дават изявления, от които става ясно, че са в течение на разследването.

Между другото, колегите ми напомниха, аз и без друго смятах да го кажа, канили сме многократно официални представители на МВР. Включително и след скандала Илия Илиев – Валентин Петров лично разговарях с Валентин Петров. Поканих го, първоначално той беше приел, след това от пресцентъра на МВР спряха това участие, Явор Симов или там който и да ръководи от този пресцентър или не знам как точно е станало. Така че това е обяснението защо няма официални представители на МВР. Ако иска Валентин Петров, може да заповяда утре или в други ден, или когато и да е да го попитам някои неща.

Атанас Атанасов: Би било добре да го попитате, въпрос към Валентин Петров, какво смята да прави, когато този, на който сега служи, го изрита и него. Но аз искам да се спра на сериозния въпрос. Снощи беше публикувана информация в медиите, че е арестуван Илия Илиев.

Да.

Атанас Атанасов: ... което явно е вярно. Не знам за какво престъпление. Но искам да посоча нещо важно. Днес в 14,30 има заседание на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, по решение взето от комисията миналата сряда днес трябваше да бъдат изслушани във вътрешната комисия Илия Илиев и Ваньо Танов.

Така ли?

Атанас Атанасов: Категорично. И искам да попитам дали този арест снощи има връзка с днешното изслушване във вътрешната комисия. Разбира се, че никой няма да даде утвърдителен отговор. Но през последните няколко дни от много източници, включително от МВР, в публичното пространство беше казано, че сряда е денят, в който ще се случат определени неща.

Това е запушване на устата пряко.

Атанас Атанасов: Искам да ви посоча, аз през 1992 година постъпих на работа в МВР и си спомням една заповед тогава намерих в архива, готвена преди 1989 година, която беше заповед за действие на Окръжното управление на МВР при дестабилизация на обстановката. Знаете ли коя беше първа точка?

Не.

Атанас Атанасов: Да се арестуват неблагонадеждните лица по списък.

Това, което казвате обаче за връзката, че е трябвало да бъде изслушван Илия Илиев и вчерашният му арест е много тревожен. Защото това съзнателно или не е отстраняване на един източник на информация, която е щяла да постави ситуацията под парламентарен контрол.

Атанас Атанасов: Освен всичко друго, вътрешната комисия, председателят на комисията Минчо Спасов трябва да оповести пред всички колеги съдържанието на едно писмо, пристигнало от ДАНС във връзка с един мой въпрос, който аз зададох на предното заседание към ръководството на ДАНС, а именно имал ли е срещи министърът на вътрешните работи с лица, които са под контрол на специални разузнавателни средства и специално за двама бизнесмени от Дупница. На това заседание на ръководството на ДАНС тогава отговори не, не е имало такива срещи и тази информация беше тиражирана в медиите. Последствие обаче коректно от ДАНС, след като извършиха щателна проверка, са отговорили писмено, че има такива данни и днес този въпрос също трябваше да бъде разглеждан. Не сядал на една маса със сульо и пульо, казва вътрешният министър. А искам да питам кой му разреши да сяда на една маса с престъпници и какъв е общественият или държавният интерес вътрешният министър да сяда на една маса с оперативно интересни лица, както той се изразява. Ние вчера от Демократи за силна България поставихме въпрос на премиера Станишев, разрешавал ли е срещи той на вътрешния министър такива срещи. Защото регламентиран контакт, според терминологията на МВР означава да ти разреши началникът.

Е да, така би трябвало. Колеги, между другото, аз бих помолил да се обадим, ако има време, на Цвятко Цветков, който изразява предположение, че следващият арестуван може да бъде Ваньо Танов. Бих помоли за една такава връзка точно за минутка-две. Междувременно да ви попитам виждате ли ресурс правителството в крайна сметка, премиерът Станишев, да осъзнаят за каква ситуация става дума и да предприемат организационни мерки, за да спасят авторитета, доколкото е възможно, на кабинета?

Атанас Атанасов: Аз смятам, че Станишев е нормално разсъдлив човек, но съм убеден и това, което се вижда в публичното пространство, че той е поставен в ъгъла от своя министър.

Защо, как е поставен в ъгъла?

Атанас Атанасов: Зависим е този човек.

От какво? От какво е зависим?

Атанас Атанасов: Идват избори и за партията трябват пари. Румен Петков е човекът, който осигурява парите за изборите на тази партия години наред.

Аз си мислех... Аз, между другото, търсейки логично обяснение защо и цялото БСП в лицето на Изпълнителното бюро застава зад Петков при тези негови срещи, че единствената причина би могла да бъде нещо такова, за което говорите, че това са били източници на пари, такива хора и групировки.

Атанас Атанасов: Ама не, така наречената борба на министерството с организираната престъпност се изразява в това да бъдат насочвани усилията на министерството спрямо икономически субекти, които не се плащат на партията, а тези, които си плащат, да не бъдат закачани. Това е цялата история.

Колеги, има ли възможност за връзка с г-н Цветков? На линия е г-н Цветков. Добро утро, г-н Цветков.

Цвятко Цветков: Добро утро, г-н Коритаров.

Първо кратък коментар за морала и манталитета на хората, направили и разпространили снимката, която днес е в цялата преса, с която се ангажира ръководството на МВР.

Цвятко Цветков: Да. Не искам манталитета на хората, направили тази снимка, защото тя очевидно е правена не по задача оперативна, а вероятно в момента с GSM, не мога да съм абсолютно сигурен. Но самият факт, че вече се тръгва по един начин, който няма нищо общо със сериозното прокурорско разследване, а се търси ефекта от злепоставянето на хора заради техните изяви, до сега говори, че манталитетът на тези хора не е особено добър или че мече са изкрейзили до степен, когато не разсъждават, първо действат, после мислят.

Защо предполагате, че следващият арестуван може да бъде Ваньо Танов?

Цвятко Цветков: Аз не мога да бъда категорично сигурен, но така, както се гледат нещата и след като вече от прокуратурата предварително се пускат едни анонси от рода на да се види кой е весел, до сега беше кой е разрешил, преди това беше кой е изнесъл и предоставил, допускам, че е възможно и това да се случи.

Какво ще стане с авторитета на БСП, ако Румен Петков продължи да бъде министър?

Цвятко Цветков: Не искам да коментирам в момента темата за Румен Петков, но бих казал само, тъй като вече съм го изговарял в публичното пространство, че от сега трябва да се мисли за следващите избори. Защото ако сега нещата не получат своето нормално разрешение в съответствие с всичко, което се говори за развитието на българските процеси, един месец преди изборите обстановката, според мен, ще стане такава, че могат да се случат всички непредвидими неща.

А какво разбирате под нормално разрешение сега?

Цвятко Цветков: Да си върви едно нормално следствие, което се извършва от прокуратурата и да не се мятат като неориентирани и такива, дето вече се мятат като хора в капан.

Вие веднъж бяхте казал, че не може Петков и Петров да не са знаели за това, което става, а ако не са знаели, още по-зле.

Цвятко Цветков: Да, казал съм го и го потвърждавам.

Тоест те трябва да понесат също отговорност.

Цвятко Цветков: Зависи от мерките и действията им след като са разбрали за нещата.

Добре, благодаря на Цвятко Цветков, който казва, ако ситуацията, не намери нормално разрешение, месец преди изборите може да има непредвидими... Не знам какво има предвид.

Атанас Атанасов: Ама вижте, не трябва да мислим какво ще се случи в БСП, ние трябва да мислим за демокрацията в България.

Да, така е. Това е наистина ценността, която трябва да се защитава – демокрацията в България. Да видим обаче дали имаме ресурс да се случи това. Благодаря на Атанас Атанасов и на Димитър Илиев за участието им в това предаване, както и за включването на Цвятко Цветков. Напомням, каня Валентин Петров, ако желае, да дойде да му поставям въпроси, както съм го канил многократно, но му е било пречено по някакви причини да идва.