Задържан е заместник-директорът на ГДБОП
Задържан е заместник-директорът на ГДБОП / снимка: БГНЕС
Заместник-директорът на ГДБОП Иван Иванов беше арестуван след съвместна операция на Държавната агенция за национална сигурност и прокуратурата по обвинения за престъпления по служба. Иванов е обвинен и в това, че е предоставял класифицирана информация на хора, по които е работено в дирекцията.

Иванов е арестуван за 72 часа на 17 март, след като е привлечен като обвиняем от Софийската военно-окръжна прокуратура след възложената от прокуратурата проверка на ДАНС във връзка с получена информация за извършени от заместник-директора на ГДБОП Иван Иванов нарушения и установени достатъчно данни за образуване на досъдебно производство. В момента разследването се води от Софийска военно-окръжна прокуратура, а преди образуване на досъдебното производство заместник-директорът на ГДБОП е бил отстранен от длъжност от министъра на вътрешните работи. Заради ареста на Иванов главният секретар на МВР Валентин Петров се срещна с главния прокурор Борис Велчев, но отказа да коментира случая:

Аз не мога да коментирам, тъй като разследването се извършва от прокуратурата и от ДАНС, и няма да коментирам нищо повече. Всеки носи персонална отговорност и ако се докаже извършена престъпна дейност от който и да е служител, всеки си носи отговорността, каза Валентин Петров.

Министърът на вътрешните работи Румен Петков съобщи, че е разпоредил в МВР да се оказва пълно съдействие по случая.

След разговор с представители на ДАНС съм издал заповед за неговото отстраняване до приключване на проверката. Информиран съм за ареста, информиран съм за това, за което е прието, добави вътрешният министър.

Според полицейски източници по дейността на заместник-директора на ГДБОП Иван Иванов се работи от края на миналата година. Непотвърдена информация сочи, че той е изнасял от ГДБОП класифицирана информация към хора, които се занимават с производство на фалшив алкохол и използват фалшиви бандероли. Името на бившия директор на ГДБОП беше намесено и като човек, покровителствал контрабандни канали.