Велчев не вижда причина да се проверяват прокурори заради случая със Стоев
Велчев не вижда причина да се проверяват прокурори заради случая със Стоев / снимка: Sofia Photo Agency

Прокуратурата проверява всички лица, които се споменават в доклада на вътрешната парламентарна комисия. Това съобщи главният прокурор Борис Велчев. В доклада, който не беше гласуван вчера от комисията, се споменават най-често имената на Румен Петков, Валентин Петров, Александър Петров – шеф на кабинета на вътрешния министър, и Ангел Александров – бивш директор на Националната следствена служба.

Главният прокурор съобщи, че се проверяват абсолютно всички имена, за които в протоколите от заседанието на вътрешната комисия има констатации, че са извършили престъпления. Велчев заяви, че няма защо да бъдат проверявани градският прокурор Николай Кокинов и прокурорът Чавдар Ангелов за изтичане на информация, в резултат на което убитият писател Георги Стоев се е отказал да даде показания срещу Младен Михалев – Маджо. "Двамата прокурори не са разговаряли на „четири очи”. Тези срещи са провеждани в присъствието на двама служители на МВР, каза Велчев.

Две такива срещи е имало с Георги Стоев през есента на 2006 година. На тях е бил от прокуратурата само Чавдар Ангелов. Главният прокурор потвърди, че Стоев наистина е поискал първо ареста на Маджо и едва тогава да даде показания срещу него. Предложена му е била защита, но и двата пъти е отказал. Преписка не е образувана.

Борис Велчев каза още, че "Това е човек, който е имал две възможности да даде показания в прокуратурата и не се е възползвал от тази възможност."

Велчев обясни, че градският прокурор е длъжен да се информира за всеки случай на поръчково убийство и че за всички такива случаи тече обмен на информация било в политическото, било в професионалното ръководство на МВР. Велчев уточни, че знае за този случай само това, което му е докладвал градският прокурор.