Василев: Една от грешките на НДСВ е участието в коалицията
Василев: Една от грешките на НДСВ е участието в коалицията / Sofia Photo Agency

НДСВ допусна няколко грешки, поради които сега е в по-лоша ситуация, отколкото беше през 2005 година, каза във Варна министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев. Според него една от причините е участието в тройната коалиция и недостатъчно ясните политически позиции на жълтата партия.

Ето какво каза Василев във Варна: „НДСВ има няколко причини, допусна няколко грешки или пропуски, поради които в момента е в по-лоша ситуация отколкото през 2005 година. Без да влизам в детайли или в дискусия по този въпрос, една от причините е участието ни в коалицията. Втората причина са събитията от преди повече от година около конгреса на НДВС и отделянето на БНД и последната, но много важна причина – със или без БНД понякога ние сме недостатъчно активни и нямаме достатъчно ясни и ярки политически позиции”.

По-късно различните интерпретации на думите на Василев предизвикаха реакцията на министъра на държавната администрация. Специално пред Дарик той поясни казаното от него във Варна: „Прочетоха ми следното заглавие: Василев: Коалицията с БСП и ДПС е грешка и ни носи лоша слава. В това кратко заглавие имам три бележки. Едната е, че не съм споменавал словосъчетанието БСП и ДПС изобщо. Второ – не съм казвал, че влизането в коалицията е грешка и трето – не съм използвал думите лоша слава, които не влизат в моя речник. Става дума не за това, че не съм коментирал днес политически теми, но съм коментирал предимно вътрешни теми за НДСВ и изкарани от контекст и предадени със съвсем различен нюанс, такива думи създават интрига, която в момента няма. Аз казах други неща. Вие винаги можете да извадите част от един параграф и така да бъде сглобен, че да излезе само това. Но аз казах нещо друго – че днес имахме много откровен разговор с нашите координатори и основни активисти във Варна и обсъдихме в критичен тон факта, че доста грешки е допуснало НДСВ през годините и изброих кои неща са довели до намаляване на рейтинга на НДСВ, но не съм казвал изречението влизането в коалицията беше грешка. Защото в тези неща нюансите имат много голямо значение. Знаете, че човек, когато не пише писмен текст, а говори разговорно, е напълно възможно да си насече мисълта, да казва несвързани изречения, които сглобени по определен начин, водят до друг резултат”.

Чуйте в първия прикачен звуков файл думите на министъра във Варна. Във втория – казаното от него по-късно пред Дарик.