Според председателя на АИКБ газовата инфраструктура може и да се ползва и за водород, заради това трябва да се развива
„Много е важно газовата инфраструктура да се развива, защото по тези тръбопроводи може да бъде пренасян и водород. Той не създава проблем с CO2 замърсяването. Природният газ ще бъде използван при този преход, защото не можем да се лишим от него. Очаква се технологиите да създадат условия и водородът да поевтинее". Това заяви в ефира на „Неделята на NOVA" председателят на АИКБ Васил Велев.

По думите му Зелената сделка не трябва да се приема като даденост. „Ако Европа иска да бъде световен лидер в този преход, не може да си позволи да се убие индустриално. Това са и поуките от коронавируса. Европа използва индустриализацията на трети страни, за да произвежда там тези продукти", поясни той. 

Васил Велев: Под 1% от фирмите са се възползвали от мярката 60 на 40, тя трябва да се коригира

„Парите, които ще получим от Европа, погледнато на пръв поглед изглеждат много, но те не са достатъчни дори за половината на този преход, който трябва да извършим. Трябват ни и средства за инфрактруктура. По-голямата част от средствата ще са за публични инвестиции. Сега сме свидетели на много добри проекти, за които финансирането не стига поради ограничения му размер“ каза председателят на АИКБ.

Той коментира и защо парламентът прие единна данъчна ставка на ДДС в туризма от 9 на сто. 

„За нас данъчната система показа своята висока ефективност повече от 10 години. Извършихме добра данъчна реформа. В момента сме сочени като пример от международните финансови институции. Не трябва нещо, което показва, че работи добре, да го заменяме с нещо което показа, че в миналото е работило по-зле. Когато ние сменихме прогресивиня данък с пропорционален, се повиши събираемостта и приходите се увеличаха. Икономиката изсветля. Решението на парламента е антикризистна мярка, която ще действа временно. Целта е да се подкрепят най-засегнатите бизнеси. Минималният осигурителен доход се повишава от 610 лв. на 800 лв. Това ще компенсира между 1/3 е 1/2 от дупката на бюджета. За нас данъчната стабилност е много важен фактор за оскоряване на икономическия растеж", каза още Велев.
 
NOVA