ВАС потвърди избора на Боян Кехайов за кмет на Неделино
ВАС потвърди избора на Боян Кехайов за кмет на Неделино / sxc.hu

Върховният административен съд потвърди избора на Боян Кехайов за кмет на община Неделино. То бе оспорено от бившият градоначалник Стоян Беширов, който в края на мандата си бе отстранен от поста заради разследване.

През април Административен съд-Смолян за втори път потвърди изборните резултати в Неделино, но те отново бяха оспорени от Беширов.

Кметът на Неделино открил празни бланки за дипломи в администрацията

"При извършения подробен анализ отчетените за действителни и недействителни бюлетини, съдът е приел, че неправилно е отчетена една бюлетина като действителна в полза на Кехайов и е нарушение, но с оглед на засягане на крайния изборен акт до степен, което да наложи отмяната му, не съставлява съществено нарушение предвид разликата между двамата кандидати от 146 гласа в полза на избрания кандидат", се посочва в решението на съда. 

"Съгласно трайната практика на Върховния административен съд не всички нарушения на изборния процес водят до недействителност на избора, а само съществените такива. Съществени са тези нарушения, при които, ако не са били допуснати, констатираният изборен резултат би бил различен. В случая допуснатото от СИК нарушение при отчитането на действителните и недействителни гласове не влияе на обявения резултат за избор на кмет на община", гласят част от мотивите на съда.

Решението е окончателно.