/ БГНЕС
Петчленен състав на Върховния административен съд потвърди решението на тричленен състав от 19 август 2022 г., с което е отменена Наредбата за определяне на условията и реда за осигуряване на левовата равностойност на полагащата се безплатна храна на служителите на Министерството на вътрешните работи за извършване на дейности, свързани със специфичен характер на труда, и осигуряване на левовата равностойност на ободряващи напитки на служителите на Министерството на вътрешните работи, полагащи труд през нощта от 22,00 до 6,00 ч., съобщиха от пресцентъра на съда. 

Административно дело № 9825 от 2022 г. беше образувано пред ВАС по касационна жалба на министъра на правосъдието, а административното дело пред тричленния състав беше образувано по жалба на физическо лице полицай.

Петчленният състав приема изводите на тричленния състав, че при издаването на наредбата са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила.

От съдържанието на мотивите към проекта на процесната наредба е видно, че органът издател не е спазил законовото изискване да посочи финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба, както и очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, ако има такива. Липсата на информация относно изискуемите елементи, визирани в чл. 28, ал. 2, т. 3 и т. 4 от ЗНА, даващи гаранция за спазването на основните принципи за обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност, обосновават извод за допуснато съществено нарушение на административнопроизводствените правила. Това е основание за отмяна на наредбата.