ВАС: Храм-паметникът Св. Ал. Невски остава собственост на Църквата
ВАС: Храм-паметникът Св. Ал. Невски остава собственост на Църквата / снимка: БГНЕС, архив

Делото за собствеността на храм-паметника „Св. Александър Невски" е прекратено, реши Върховният административен съд.

Според върховните магистрати Министерски съвет е компетентен за собствеността на храм-паметника „Св. Александър Невски".

Близнашки връчи на патриарх Неофит акта за „Св. Александър Невски"

Катедралният храм беше дарен от служебното правителство на Георги Близнашки на Българската православна църква през октомври миналата година.

Патриарх Неофит награди проф. Близнашки с църковния орден

От културно-историческото дружество "Будител" обаче обжалваха решението на Министерски съвет. Според дружеството служебният кабинет е превишил правомощията си.

Протест и тревожно биене на камбани заради делото за „Александър Невски"

На 7 декември пред сградата на ВАС беше отслужен молебен и лично българският патриарх Неофит дойде в съда, за да присъства на заседанието за спора за собствеността на храма.

3-членен състав на Върховен административен съд прекрати производството по административното дело поради липса на правен интерес от страна на Страхил Керелов и Веселин Василев.

Съдиите са счели, че решението на МС регулира правоотношения, в които жалбоподателите не участват, поради което не са носители на субективното процесуално право на оспорване по съдебен ред.

Със същото решение не се засяга по никакъв начин правната сфера на жалбоподателите, не се създават задължения, не се накърняват техните законни интереси.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване пред 5-членен състав на ВАС в 7-дневен срок.

Източник: БГНЕС